– Flere kommer til å anmelde skolen i mobbesaker

Etter mobbedommen mot en rektor i Narvik kommer flere foreldre til å anmelde skolen, spår organisasjonen Mobbing i skolen.

Publisert

– Det er klart at flere kommer til å anmelde etter denne dommen, sier Irma Rustad. Hun er leder for foreningen Mobbing i skolen som er en interesseorganisasjon for familier til barn som blir mobbet.

 

– Viktig dom

Rustad er fornøyd med at en rektor er holdt ansvarlig for ikke å ha gjort nok for å stanse mobbingen av en elev. Rektor ved Framnes ungdomsskole i Narvik er blitt kjent skyldig i brudd på opplæringslovens paragraf 9-a som skal sikre elevenes psykososiale arbeidsmiljø på skolen.

– Denne dommen er veldig viktig, og viser at det nytter å anmelde i de tilfellene hvor skolen ikke hjelper barna som blir mobbet, sier Irma Rustad. Foreningen får jevnlig telefoner fra fortvilte foreldre som opplever at skolen ikke tar tak i mobbeproblemer.

 

Anmeldelse et alternativ

Tidligere har hun vært varsom med å anbefale anmeldelse av skoleledelsen, men dette er i ferd med å endre seg:

– Hittil har politiet henlagt saker mot skoleledelsen nær umiddelbart, så vi har anbefalt å vurdere om man skal bruke energi på anmeldelse. Nå kan det være et alternativ for foreldrene, men vi søker alltid de minst konfliktskapende løsningene først, sier Rustad. Det finnes ikke statistikk på hvor mange som anmelder mobbing, men at tallet kommer til å øke er ikke Rustad i tvil om.

– Skolen har handlingsplikt, og rektor er juridisk ansvarlig for at barna ikke blir mobbet på skolen, sier Irma Rustad. Rektoren ved Framnes ungdomsskole har fått påtaleunnlatelse. Påtaleunnlatelse er en konstatering av straffskyld, men uten at det blir reagert med konkret straff.

 

Powered by Labrador CMS