Danser seg inn i elevenes hjerter
Danserne i «Tabanka Dance Ensemble» trollbinder elever og lærere. Gjennom dansen vil de bekjempe fordommer og rasisme. Denne uka danser de for elever i Oslo.
For andre gang i år setter «Tabanka Dance Ensemble» opp en danseforestilling for elever. I mai ble forestillingen «Pulse» vist i Operaen i Oslo. Denne uka er det satt opp 13 forestillinger på Dansens Hus i samarbeid med Den kulturelle skolesekken.
Kledd i hvitt entrer en kvinnelig danser scenen med en krukke på hodet. Hun beveger seg grasiøst over scenegulvet. Dansen kalles kumina og er opprinnelig fra Jamaica. Sangen, trommingen og dansen har afrikanske røtter og er en jamaicansk variant av calypso. I kumina kombineres afrikanske rytmer og europeiske melodilinjer.
– Med forestillingen går danserne helt tilbake til slavetiden, forteller koreograf og kunstnerisk leder for «Tabanka Dance Ensemble», Thomas Prestø (32).
– Hvis man hører på musikken fra slavetiden, så står den i sterk kontrast til den hverdagen og det livet disse menneskene levde. Gjennom musikken kunne de vise sin maskulinitet, femininitet og stolthet. Musikken og dansen ga våre forfedre verdighet. Nå vil vi bringe kulturen videre, sier Prestø.
– Vi ønsker også å vise samholdet blant danserne, legger han til. Et samhold som blir satt på prøve i ett av danseinnslagene. For hvem er best? De mannlige eller de kvinnelige danserne? I kappestriden briljerer danserne både med teknikk og humor. De viser styrke, sensualitet og rytmefølelse.
F.v: Wolman Michelle Luciano, Thomas Prestø og Pearl Thelma Theresa Tawiah. Foto: Marianne Ruud
Karibiske og afrikanske rytmer
Alle de ni danserne er kledd i hvitt. De entrer scenen fra begge sider. Nesten sømløst flyter de ulike danseinnslagene over i hverandre. Musikken er afrikansk, karibisk og reggae. Publikum klapper og roper. For Prestø vil ha karibisk stemning i salen.
Denne ukas forestilling har fått navnet «Rhythm, Roots & Revolution». Den danses for elever på 10. trinn. Forestillingen vises to ganger daglig på Dansens Hus i Oslo. I helgen var forestillingen åpen også for publikum. Forestillingen er tidligere vist i Storbritannia.
– Når får vi se Tabankas dansere på Operaenes hovedscene?
– Vi skulle gjerne satt opp en forestilling der, sier Prestø med et lurt smil.
Han har store ambisjoner for danserne sine. «Tabanka Dance Ensamble» begynner etter hvert å bli godt kjent også utenfor Norges grenser. I 2016 drar de på turné til USA og Canada.
Vil bekjempe rasisme
En viktig tanke bak alle forestillingene til «Tabanka Dance Ensemble» er å bekjempe rasisme og fordommer. Thomas Prestø var tidligere leder for «African Youth» i Oslo. Nå jobber han som ungdomsarbeider, foredragsholder og danseinstruktør.
Da regjeringen holdt sin nasjonale Dialogkonferanse nylig, der målet er å styrke dialogen mellom myndighetene og innvandrerbefolkningen, snakket Prestø om deltakelse i kulturlivet.
Thomas vokste opp i Nittedal utenfor Oslo. På den tiden hadde Nittedal et nynazistisk miljø. Med sin norsk-afro-karibiske bakgrunn opplevde Thomas hatvold fra voksne nynazister. Moren er halvt norsk, halvt afro-karibisk. Faren er halvt norsk og halvt afroamerikaner.
Thomas har ofte holdt foredrag på skoler om rasisme og hatvold. I et skogområde mellom skolen og hjemmet ventet en gjeng nynazister på ham. Han ble slått, dyttet og presset ned i sølepytter. Han opplevde også å bli skåret opp med ølflasker og svidd med sigaretter. Han tok opp hatvolden med skolen, men opplevde at han ikke ble hørt.
Oldemor tegnet «Teskjekjerringa»
Thomas Prestø er også oldebarn til den kjente tegneren og illustratøren Borghild Rud. Hun har illustrert Alf Prøysens «Teskjekjerringa» og andre av bøkene hans. I oppveksten var Thomas nært knyttet til oldemoren.
På slutten av barneskolen fikk Thomas nok av rasisme og hatvold og flyttet til familie i Spania. Dans begynte han med som 13-åring. Det startet med at han ble overtalt på ungdomsklubben. Hannah Wozene, kjent fra revygruppa «Queendom» fikk ham ut på dansegulvet. I ettertid har Thomas og Hannah Wozene blitt gode venner.
Etter forestillingen på Dansen hus leder Hannah Wozene ettersnakk med Thomas Prestø og to av danserne. Hun åpner med å fortelle hvordan hun ble kjent med Thomas.
– Thomas satt for seg selv med en tykk bok. Kan det ha vært Ringenes Herre av Tolkien? spør Hannah.
Thomas nikker. Hannah ga seg ikke før hun fikk Thomas med seg ut på dansegulvet for første gang.
Den første dansegruppa Thomas startet het «Dancers with attitude». «Tabanka Crew» startet han opp i 2007. Denne dansegruppa kom i 2010 til semifinalen i "Norske Talenter" på TV2.
Danserne Pearl Tawiah og Joel Ramirez har vært med i gruppa lenge. For begge er dansingen blitt en livsstil. I ettersnakk forteller de elevene om dansen og om livene sine.
Trener mye
Flere av danserne, som alle har flerkulturell bakgrunn, jobber som ungdomsarbeidere. Tabanka har kurs og workshops for blant annet skoler, barnevernet og bedrifter.
Under forestillingen til «Tabanka Dance Ensemble» på Operaen, tidligere i år, deltok flere klasser fra Bjertnes videregående skole, der Thomas Prestø har vært elev. Thomas og danserne hans har i høst arrangert workshops med lærere og elever på Bjertnes videregående skole.
Lærerne på Bjertnes videregående skole, Kari Kristine Rise Cook, Siv Jaran Skaret, Per Kristian Gisleberg, Anne-Britt Henriksen og Guro Vanebo er alle imponerte over danserne i Tabanka. De stiller gjerne opp på et bilde sammen med danserne når Utdanning spør.
På spørsmål fra elever i salen, forteller danserne at de trener mye, gjerne fra 3 til 8 timer på en dag. Mange av elevene har fått danselyst i løpet av forestillingen. Thomas inviterer de som vil til enten å komme en på dansetrening eller delta på en workshop.