Oslo vil ansette eget mobbeombud

Som et ledd i bekjempelse av mobbing ønsker byråd for oppvekst Tone Tellevik Dahl (Ap) blant annet å ansette eget mobbeombud.

Publisert

 

Mobbeombudet skal være bystyrets ombud for barnehagebarn og elever i Oslo. I tillegg planlegger hun å lansere «Partnerskap mot mobbing i Oslo», som er en forpliktende avtale. Dette er en plan mot mobbing. Alle aktører som er involvert i barns oppvekst skal inngå en forpliktende avtale der alle jobber etter vedtatte prinsippene.

For å ha best mulig beslutningsgrunnlag før planen skal behandles i bystyret før sommeren, inviterte byråden til et stormøte på rådhuset torsdag i forrige uke.

– Vi vet lite om mobbing i barnehage og på lavere klassetrinn. Jeg er opptatt av at vi skal se på hele oppveksten til barn som vokser opp i Oslo, sier Tellevik Dahl.

 

Barnehagebarn mobber

Det at barn i barnehage også mobber, kunne forsker fra Universitetet i Tromsø, Mai Brit Helgesen, bekrefte.

– Den direkte mobbingen er lettere å avdekke, det er den indirekte mobbingen som er vanskeligst å se, sa Helgesen.

Helgesen har sett på hvordan små barn kan stenge andre barn ute, ved blant annet å true med at de ikke får være med eller ikke fikk komme på besøk etter barnehagetid.

– Jeg har også fått bekreftet at voksne også mener at de barna som blir holdt utenfor på et vis kan for det selv. Sånn som påstanden om at et barn er jo så sjenert og liker seg best alene. De har ikke alltid spurt seg hvorfor dette barnet leker alene, er det selvvalgt? De aller fleste har behov for å tilhørighet, sa blant annet Helgesen.

 

– Foreldrene må gå foran

Flere av innlederne fremhevet skole og barnehages rolle for å forebygge og gripe fatt i mobbing. Blant annet har Redd Barna sett på nettmobbing og mener at foreldre i langt større grad bør gå foran som gode eksempler. Også UNICEF fremhevet at foreldrene må på banen.

– Flere enn skole og barnehage må bli bevist sin rolle skal vi lykkes i å bekjempe mobbing. Det lille jeg ar sett av forslaget som er under utarbeidelse gir meg grunn til å juble. Her er det med aktører fra hele barnets oppvekst, sa Kristin Oudmayer, fra UNICEF.

I forslaget som ikke er endelig utformet foreslår Oslo kommune ved Byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap, Utdanningsetaten og bydelene legger til rette for jevnlig dialog for å evaluere, forbedre og videreutvikle samarbeidet.

Powered by Labrador CMS