Økonomiprofessor Steinar Holden (til høyre) har ledet Kompetansebehovutvalget, som i dag leverte sin rapport til kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Marianne Ruud

Utdanningssektoren og helsesektoren gir trygge jobber

Over tid har sektorene utdanning og helse hatt stabil etterspørsel etter arbeidskraft, sa professor Steinar Holden da han overleverte sin utvalgsrapport til statsråd Jan Tore Sanner.

Publisert

I dag overleverte Kompetansebehovutvalget sin rapport til nyutnevnt kunnskapsminister, Jan Tore Sanner (H). Utvalget, som ledes av økonomiprofessor Steinar Holden, har fått i oppdrag å se på Norges framtidige kompetansebehov.

– En komplisert oppgave. Vi blir litt som «Tobias i tårnet», men med litt mer avansert utstyr for å gjøre våre analyser, sa Holden.

Han fortalte at utvalget vil basere seg på tilgjengelig statistikk, data og forskning. Rapporten som ble framlagt 31. januar, er utvalgets første rapport.

– Om det også blir behov for astrologi og krystallkule, vet vi ikke ennå. Men vi vet at konjunkturer svinger og at arbeidsmarkedet kan endre seg raskt, noe som må medføre raske omstillinger, sa han.

 

Demografiske og teknologiske utfordringer

Holden pekte på demografiske og teknologiske endringer, innovasjon og andre utviklingstrekk som viktige å ta hensyn til, men som samtidig kan være vanskelige å forutse.

– Arbeidslivet spiller en viktig rolle i tillegg til utdanningssystemet, sa han.

Holden sa at mye kompetanseheving skjer i arbeidslivet.

Til Utdanning sier han at han tror det er en god idé med et tettere samarbeid mellom skole og arbeidsliv, for blant annet å få flere til å fullføre videregående skole.

– Mange unge er skolelei. Da har jeg stor tro på at det å få en læreplass fra dag en og så veksle mellom bedrift og skole vil være motiverende for å fullføre. For det er særlig på de yrkesfaglige områdene at frafallet er stort. Etter fem år har bare 60 prosent fullført yrkesfagutdanning.

– Du nevnte ikke kunst- og kulturfeltet. Hva med slike arbeidsplasser?

– Det er ikke her vi har rekrutteringsutfordringene. Derfor har vi ikke sett på det, sier Holden.

 

Sanner pekte på endringene som kommer

Jan Tore Sanner sa at det kompetansebehovsutvalget kommer fram til, blir viktig for myndighetene, for utdanningsinstitusjonene, for ungdom som skal velge utdanningsvei og for arbeidslivet.

– Vi er inne i en tid der endringene i arbeidsmarkedet er mer dyptgripende og kommer raskere enn før. Digitalisering, automatisering og robotisering er på vei. Det vil få konsekvenser for varehandelen, for byggeplassene, vi får førerløse busser, påpekte Sanner og fortsatte:

– Vi må også gjøre et vesentlig løft for å integrere flere flyktninger og asylsøkere og få dem raskere ut på arbeidsmarkedet.

– Vi har store ambisjoner. For at vi skal lykkes med å bevare et samfunn med små forskjeller og kunne bære velferden framover, så må vi lykkes med dette, avsluttet han før han ga ordet til utvalgsleder og professor Steinar Holden.

På spørsmål om hva han vil råde ungdom til å velge, svarte Sanner:

– Jeg vil råde ungdom til å velge ut fra interesser, fordi det er motiverende. Samtidig er det selvsagt viktig å følge med på hvilke bransjer som har ledige jobber. Skal jeg gi ungdom et konkret råd, må det bli å sjekke ut yrkesfag i videregående skole. Her finnes det mange spennende muligheter.

 

 

Powered by Labrador CMS