Kutter styrere i Oslo-barnehager

I bydel St.Hanshaugen i Oslo skal de 12 barnehagene bare ha 8 eller 9 styrere fremover. 

Publisert

Til nå har det vært 11 styrere i bydelens 12 barnehager. 

Men de er blitt færre, skriver Dagsavisen. Årsaken er strammere budsjetter. 

Bydelen jobber med et stort omstillingsprosjekt for å spare penger. 

– Totalt har vi gjennom dette og andre tiltak omstilt for rundt 200 millioner kroner de fire siste årene, sier kommunikasjonssjef Christine Thune til Dagsavisen

Enkelte barnehagestyrere i bydelen vil nå ha ansvar for 30 ansatte og over 150 barn. Det får Utdanningsforbundet og Fagforbundet til å reagere.   

– Vil bli mer på andre ansatte

– Det lar seg ikke gjøre for en styrer å følge opp de ansatte og ivareta fagutvikling i to barnehager med så mange ansatte, når de nå vil bli sittende igjen med en enorm byrde av administrative oppgaver. Dette vil ha store konsekvenser for kvaliteten i barnehagene, sier hovedtillitsvalgt i Fagforbundet lokalt, Alexander Filiberto. 

– Med en styrer som skal være til stede halvparten så mye som nå, vil mange av oppgavene falle på de ansatte i barnehagen som er en del av grunnbemanninga, sier hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet, Peter Tørstad Thommesen. 

De mener kuttet fører til at bydelen bryter loven. 

Loven sier at hovedregelen er at hver barnehage skal ha egen styrer. 

Det åpnes for unntak, men det skal ikke føre til reduksjon av styrerressursen i den enkelte barnehage. Løsningen med delt styrer kan bare brukes dersom det er h«ensiktsmessig avstand mellom barnehagene» og rent unntaksvis dersom det er vanskelig å få kvalifisert personale. 

Nå er saken fra St.Hanshaugen løftet opp til bystyret i Oslo. Rødts Mari Rise Knutsen stilte skriftlig spørsmål til byråden denne uka. 

Rødt er et av partiene som styrer i bydel St.Hanshaugen. Men Knutsen mener bydelspolitikerne ikke har noe handlingsrom til å endre budsjettet og reversere kuttene. 

Bjørgulv VInje Borundvaag, som sitter for Høyre i kultur og utdanningskomiteen i Oslo, legger derimot skylda på de rødgrønne som styrte hovedstaden i forrige periode. 

– Når driften av Oslo kommune i fjor gikk med milliardunderskudd for første gang på tjue år, og den rødgrønne regjeringen nå tar enda mer av Oslos inntekter, blir det dessverre knallharde prioriteringer fremover, sier han.

Flere ansatte per styrer

Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at det blir stadig flere ansatte per styrer i norske barnehager. I 2014 var det 12,4 ansatte per styrer. I 2023 var tallet 13,9. 

I 2015 ga  Fafo ut rapporten "Tidsbruk i barnehagen". Der fortalte 65 prosent av styrerne at mesteparten av tiden deres går til administrative oppgaver. Blant styrerne med ansvar for to barnehager var tallet enda høyere, 73 prosent.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS