Marianne Lange Krogh, leder i UDF Oslo.

– Barn, ungdom og ansatte vil merke kuttene godt

Både skoler og barnehager rammes, dersom byrådets foreslåtte kutt gjennomføres. Samtlige bydeler blir berørt, viser tallene som ble presentert for bystyret onsdag.

Publisert Sist oppdatert

– Vi konstaterer dessverre at byrådet mente alvor da de tidligere uttalte at ingen områder skulle skjermes, sier leder i Utdanningsforbundet Oslo, Marianne Lange Krogh. 

– Det er kutt i bydel, kutt i barnehage, kutt i skole og kutt i barn og unges viktige hjelpetilbud. Da hjelper det ikke at byrådet i sitt eget budsjettforslag skriver at rammereduksjonene skal gjennomføres slik at undervisningstilbudet til elevene i minst mulig grad blir påvirket, sier hun.

Onsdag la byrådet frem sitt budsjett for neste år, og økonomiplanen for de neste fire årene. 

Der kommer det frem at det totalt sett skal kuttes 83 millioner i skolesektoren i 2025. I 2028 anslås det at innsparingene kommer på 535 millioner. 

Samtidig lanserer byrådet tiltak i Oslo-skolen for 198 millioner kroner. Mye av det går til spesialundervisning. 

Krogh sier til Utdanningsnytt at tall nå skal finleses på kontoret, men hun har så langt ikke sett mye å glede seg over. Ett unntak er satsingen på et kommunalt lærlinglingtilskudd på 25 millioner, men det utgjør kun en liten flik av budsjettet, påpeker hun. 

Krogh synes 80 millioner over 5 år til å bekjempe utenforskap er alt for lite. Og spør seg hvor det er blitt av de 105 millionene byrådet kuttet til skolemat på forrige års budsjett. De pengene har Krogh ikke klart å finne på neste års budsjett.

Ansatte vil bli mer presset

UDF-lederen i Oslo mener at både ansatte, barn og ungdom vil merke kuttene som kommer. 

«Nok en gang skal lærerne i barnehage og skole forsøke å kompensere for politikernes kutt. Nok en gang skal ansatte i administrasjon i bydeler og etat forsøke å balansere et budsjett ut til sine virksomheter som de vet vil presse ansatte til det ytterste og forverre tilbudet til barn og elever,» skriver Utdanningsforbundet Oslo i en pressemelding.

 – I dag klarer ansatte i barnehager og skoler i Oslo knapt nok å gi barn og unge et tilbud som tilfredsstiller lovens minstekrav.  Derfor er vi skuffet over manglende satsing på barn og unge i budsjettet. Det er tydelig at pandemien er over. Ingen snakker lenger om de sårbare barna og den avgjørende betydningen som lærere, spesialpedagoger og laget rundt barna utgjør, sier Krogh.

Samtlige bydeler rammes

Krogh forteller at samtlige bydeler vil rammes.

– Bydelene alene er bedt om å kutte 195 millioner i 2025. Å legge et slikt kutt til en allerede presset bydelsøkonomi er dramatisk. Vi ser allerede nå forsøk på å balansere bydelsbudsjettet ved å kutte i styrerstillinger. Det er, for å si det forsiktig, det motsatte av å satse på et godt barnehagetilbud til byens innbyggere, sier Krogh.

I sin finanstale til bystyret 25. september sa finansbyråd Hallstein Bjercke fra Venstre at det å bidra til å gi alle barn og unge en trygg og god oppvekst er ett av byrådets aller viktigste oppgaver.

– Byrådet lover å skjerme skolene og sikre dem økonomisk handlingsrom. Men det rimer dårlig med kuttet på nærmere 50 millioner som er foreslått gjennomført i Osloskolen, sier Krogh.

Mange av grunnskolene i Oslo går allerede med underskudd, og på videregående har vi historisk store elevgrupper. Dette er virkelig ikke tiden for å kutte i skolebudsjettene, påpeker Krogh.

 

 

 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS