Foto: Marianne Ruud
Abid Raja tok et nytt parti med sin favorittlærer
– Hvis jeg flytter dit, så flytter du... Advokatfullmektig Abid Q. Raja studerer sjakkbrettet. Han vurderer å gi opp. – Ikke gi deg. Du har virkelig vokst, sier lærer Haakon M. Kibsgaard.
Saken ble første gang publisert i Utdanning i 2005.
Læreren sikter ikke til at hans tidligere elev fra Bjølsen ungdomsskole i Oslo er blitt 30 cm høyere siden sist de spilte sjakk. Kibsgaard er imponert over hvordan Rajas sjakkferdigheter har vokst. Etter at spillet er i gang, er det ikke lett å slippe til med spørsmål. Begge konsentrerer seg intenst, mens de diskuterer berømte russiske sjakkspillere.
– Først og fremst husker jeg Haakon fordi han fikk oss med på sjakklaget, forteller Raja når Utdanning ber ham velge favorittlærer. Tredjeplass i NM for skolelag og annenplass i Oslomesterskapet er blant Rajas gode minner fra ungdomsskolen. En av de andre spillerne var den nå ranssiktete David Aleksander Toska.
Min favorittlærer
Elev: Abid Q. Raja (29), Bjølsen ungdomsskole i Oslo 1989 til 91. Juridisk embetseksamen, Mastergrad i vitnepsykologi, Oxford University. Tidligere talsmann for World Islamic Mission. Advokatfullmektig hos Hestenes og Dramer & Co.
Lærer: Haakon Kibsgaard (64), pensjonert lektor med tysk hovedfag, historie og statsvitenskap. Tilleggsutdanning i norsk for fremmed- språklige i 1989. Lidenskapelig sjakkspiller. Oppvokst i Korgen på Helgelandskysten.
Kibsgaard overrekker Raja en bok av den kjente sjakkmesteren Simen Agdestein.
– Jeg prøvde å få tak i en tysk sjakkbok også, som jeg har oversatt til norsk. Du får den hvis jeg får tak i den, legger han til.
Beskjeden Raja
– Hadde jeg kunnet synge og tegne, hadde jeg nok begynt på lærerskolen. Men siden jeg ikke kan det, ble det universitetet, sier Kibsgaard.
– Da jeg gikk på ungdomsskolen var jeg liten, stille og dårlig i idrett. Jeg ble mobbet, forteller Raja.
Selv om han er født og oppvokst i Norge, vurderte han å gå over til en mindre klasse med norsk som andrespråk. Men Kibsgaard fikk ham vekk fra den ideen.
– Jeg husker deg som beskjeden og sympatisk. Jeg tenkte at du kanskje kom til å studere. Men advokat, nei, det hadde jeg ikke trodd. Du var så forsiktig, sier Kibsgaard.
– Du holdt alltid humøret oppe og hadde bestandig et smil på lur. Dessuten var du engasjert og virket aldri sliten, sier Raja.
Hvileår
Abid Q. Raja skjøt i været etter ungdomsskolen og ble god i både volleyball, basketball og bordtennis. Det var bra for selvtilliten. Men skolemessig kaller han årene på Foss videregående for hvileår.
Jeg tenkte at du kanskje kom til å studere. Men advokat, nei, det hadde jeg ikke trodd. Du var så forsiktig.
Haakon Kibsgaard
– Jeg gjorde lite skolearbeid og fikk ikke så gode karakterer. Best likte jeg sosialøkonomi og rettslære. Derfor bestemte jeg meg for jus, sier han.
På videregående ble han plassert i en klasse med norsk som andrespråk.
– Bare tull. Det handlet om at skolen ville ha pengene, sier han i dag.
– Moren min var analfabet, men hun oppmuntret oss til å lese. Vi var mye på biblioteket. Jeg husker at jeg pleide å stable bøker så de dekket hele den ene enden av sengen. Hadde jeg ikke lest mye da jeg gikk i grunnskolen, hadde jeg neppe klart jusstudiene, sier Raja.
Først og fremst husker jeg Haakon fordi han fikk oss med på sjakklaget.
Abid Raja
Abid Q. Raja er også første nordmann med innvandrerbakgrunn som har fått det prestisjetunge Oxford-stipendet. Da han studerte ved Oxford University, var han med på å vinne over sjakklaget til Cambridge University. Det både imponerer og gleder Kibsgaard.
Det nærmer seg slutten på sjakkpartiet. Raja innser at han har tapt, men ifølge Kibsgaard gjorde han kun ett feiltrekk.
Før lærer og elev skilles, utveksler de telefonnummer. De blir enige om å møtes på Café Sjakk Matt til et nytt parti. Raja vil ha revansj.