Barna i Klokkestua barnehage synes det var stas å se kunstverket ferdig i sentrum.

I Vennesla fikk barnehagebarna dekorere sentrum

Takket være 809 barnehagebarn i alderen 0 til fem år er 2.000 steiner blitt til fargerike dekorasjoner foran kulturhuset i Vennesla.

Publisert

– Vi ønsket å samle barnehagene i Vennesla til et felles prosjekt som alle kunne være med på, forteller Monika G. Klungland, assisterende styrer i Klokkestua barnehage.

Hun er en av iniatiativtagerne til prosjektet "lekende vitaminer" i Agder-bygda.

Ideen fikk de etter at barnehagebarna hadde malt regnbuer i ekte korona-stil til en utstilling før sommeren. De ønsket å bearbeide korona-tiden kroppslig med barna, men i stedet for å snakke om sykdommen, ønsket de å lære barna om hvordan vi holder kroppen frisk - ved hjelp av steiner og litervis med maling.

Les også: Elin strikket lommevenn til alle skolestarterne

Slik ser kunstvernet ut i sin helhet. En stor spiral av lekende vitaminer.

Varig utsmykking

Hos barnehageadministrasjonen ga de raskt tommelen opp.

– Dette samskapingsprosjektet er ett av mange lokal utviklingsarbeid Vennesla kommune har gjort på tvers av alle barnehagene sine, forteller rådgiver Bess Thormodsæther.

– Kunst i barnehagen er flott. Det har så mange lag og fasetter, og vi skaper både mestring hos den enkelte, samtidig som vi bygger fellesskap og samarbeid, sier hun.

Kunstner Anna Berthulsen ble hyret inn til prosjektet. Det er hun som har festet de 2.000 steinene til den ellers så grå plassen utenfor kulturhuset i Vennesla.

Alle de 809 barnehagebarna i kommunen har malt tre steiner hver. En ensfarget og to mønstrede.

En av steinene fikk barna beholde i barnehagen, de andre er limt fast og blir i første omgang liggende til frosten kommer, men det er snakk om at de skal bli en del av en varig utsmykking etterhvert.

Les også: Sunniva har heklet korona-virus til sønnens barnehage

Tilhørighet og stolthet

I Klokkestua barnehage tok de seg god tid til prosjektet. De lette etter spennende mønstre i naturen, lærte om hva som gjør kroppen godt, og smakte på frukt og matvarer i de samme fargene som de skulle male med.

Det er stas å finne igjen sin egen stein.

– Det er alltid noen barn som er skeptiske når de skal prøve noe nytt, men alle ble veldig nysgjerrige, og til slutt hadde samtlige malt sine steiner, sier Klungland.

Fargene var ikke tilfeldig utvalgt. Dem hadde kunstner Anna Berthulsen funnet da hun utforsket bygda. Målet er nettopp at prosjektet også skal være en bevisstgjøring av å høre til.

– Kunstverket knytter barna til bygda og løfter dem og deres bidrag frem i det offentlige rom. De ble veldig stolte da de fikk se sine steiner ligge der, sier Klungland.

– Vi trenger vitaminer – men vi er også vitaminer. Hver eneste en av oss er fargerike, lekende deler av den store spiralen som skaper framtida.

Powered by Labrador CMS