Lag en koffert med språkmedisin

Inspirasjon: Inviter en gruppe med barn til en koffert stappfull av sykehus-rekvisitter og bøker om kroppen! Åpne, se, les og lek! Språkutveksling garanteres.

Publisert Sist oppdatert

Leken er den arenaen der barna bruker mest språk selv. Inspirasjon, kunnskap og innspill kan de finne i bøkene. Kofferter som kombinerer bøker og rekvisitter til lek, kan derfor bli et godt tilskudd til språkmiljøet i barnehagen – slik som denne sykehuskofferten. Gjennom samtale rundt tekst og bilder kan barna få et vokabular rundt temaet sykehus og legebesøk, men også kunnskap og inntrykk som gir leken dypere handling og innhold.

I en sykehus-koffert må det finnes rikelig med legesaker som engangssprøyter, munnbind, stetoskoper, plaster og bandasjer. Ta dere en tur i kjøkkenskuffen og se om dere finner noe som kan brukes. I lekebutikken har de også saker du kan supplere med. For å holde orden og gi barna oversikt er det lurt å lime bred buksestrikk i lokket. Legesakene kan da enkelt plasseres bak strikken. Skriv ut noen øyetestplakater, røntgenbilder og hjemmelagde pasientjournaler. Mangler det pasienter på sykehuset, kan dere tilføre noen bamser og dukker. Da kan leken også dreies i retning av dyrlege og helsestasjon.

Hvite barneskjorter fra gjenbruksbutikken gjør seg godt som legefrakker. Pass på å ha kostymer til flere barn, for på et sykehus jobber man aldri alene. En slik koffert kan brukes av barn i en lekegruppe, eller være midtpunkt i en lekinspirert samlingsstund. Har dere språkgrupper i barnehagen, kan jeg love at en slik koffert vil gi rikelig med språkglede og lyst til å utveksle ord og uttrykk. Du kan velge å lese med barna først, eller bare sette leken i gang og lese underveis der det måtte passe, og barna viser interesse for bøkene.

Topp hele kofferten med alle de bøkene dere kan finne om kroppen. Kanskje har dere allerede bøker om hovedpersoner som må til lege eller sykehus? Det kan være alt fra Karsten må på sykehus til Mamma Mø faller og slår seg, eller Surremus er syk. Suppler gjerne med faktabøker om kroppen slik at legene får noen gode oppslagsverk å finne inspirasjon og kunnskap i.

© Utdanningsnytt

Leken er den arenaen der barna bruker mest språk selv. Inspirasjon, kunnskap og innspill kan de finne i bøkene. Kofferter som kombinerer bøker og rekvisitter til lek kan derfor bli et godt tilskudd til språkmiljøet i barnehagen – slik som denne sykehuskofferten. Gjennom samtale rundt tekst og bilder kan barna få et vokabular rundt temaet sykehus og legebesøk, men også kunnskap og inntrykk som gir leken dypere handling og innhold.
I en sykehus-koffert må det finnes rikelig med legesaker som engangssprøyter, munnbind, stetoskoper, plaster og bandasjer. Ta dere en tur i kjøkkenskuffen og se om det finnes noe som kan brukes der. I lekebutikken har de også saker du kan supplere med. For å holde orden og gi barna oversikt, er det lurt å lime bred buksestrikk i lokket. Legesakene kan da enkelt plasseres bak strikken. Skriv ut noen øyetestplakater, røntgenbilder og noen hjemmelagde pasientjournaler. Mangler det pasienter på sykehuset, kan dere tilføre noen bamser og dukker. Da kan leken også dreies i retning av dyrlege og helsestasjon.
Hvite barneskjorter fra gjenbruksbutikken gjør seg godt som legefrakker. Pass på å ha kostymer til flere barn, for på et sykehus jobber man aldri alene. En slik koffert kan brukes av barn i en lekegruppe, eller være midtpunkt i en lekinspirert samlingsstund. Har dere språkgrupper i barnehagen vil jeg love at en slik koffert vil gi rikelig med språkglede og lyst til å utveksle ord og uttrykk. Du kan velge å lese med barna først, eller bare sette leken i gang og lese underveis der det måtte passe og barna viser interesse for bøkene.
Topp hele kofferten med alle de bøkene dere kan finne om kroppen. Kanskje har dere allerede bøker om hovedpersoner som må til lege eller sykehus? Det kan være alt fra «Karsten må på sykehus», til «Mamma Mø faller og slår seg», eller «Surremus er syk». Suppler gjerne med faktabøker om kroppen slik at legene får noen gode oppslagsverk å finne inspirasjon og kunnskap i.
Powered by Labrador CMS