På denne stasjonen er det simulering av ulykke. Paramedic Eirik Holmstrøm veileder elevene som skal ta seg av de skadde.

Håper sikkerhetsøvelsen inspirerer flere videregående skoler

Gravemaskinen kan stå på vippen til å velte hvis du løfter feil, eller hva gjør du hvis du er førstemann på et ulykkessted? På Kongsberg videregående skole har de gjennomført en egen sikkerhetsuke for elevene på vg2 anleggsteknikk og skogbruk.

Publisert Sist oppdatert

Det rasler i grus, og noen roper om hjelp fra en smadret bil. Det er rigget til sju øvingsstasjoner i området rundt Skrimhallen på Kongsberg. Elevgrupper i refleksgule arbeidsdresser flytter seg fra sted til sted. Helse, miljø og sikkerhet (HMS) skal tas på alvor, og fagfolk utenfra er koblet på for at det hele skal bli mest mulig realistiske. Nærmere 30 personer er i sving denne uka.

Geir Marstein, som er kontaktlærer for vg2 anleggsteknikk, har stått for det meste av planleggingen sammen med kollega Stian Vettestad. Duoen sørger også for at avviklingen av sikkerhetsuka går som den skal.

Det er første gang Kongsberg videregående skole gjennomfører ei slik uke, og de håper også å kunne være til inspirasjon for andre rundt om i landet.

– Vi har fått innspill fra entreprenørbransjen, og det har også vært påtrykk fra den kanten, for HMS er viktig. Når de unge skal ut på arbeidsplassene som lærlinger og for eksempel håndtere hjullastere, dumpere og gravemaskiner, må de vite hva de går til. Byggenæringens Landsforening har vært med på finansieringen, forteller Geir Marstein.

På vg2 anleggsteknikk er det tre klasser med 15 elever i hver. Guttene er i flertall, men de gleder seg over at det også er seks jenter i flokken.

Marianne Frydenhaug har rollen som markør, spiller bevisstløs og blir båret bort av elevene.

– Vi har oversøkning hele tiden, men har ikke kapasitet til å ta imot flere elever, for lokalene våre er for små, sier Marstein.

Målet er at det skal bli sikkerhetsuke hvert år, og at andre skoler kan lære av erfaringene Kongsberg videregående skole har gjort.

Med stø hånd

Oppe i førerhuset sitter Evelyn Engeland og styrer gravemaskinen med støe hender. Hun må sørge for å sjekke blindsoner, og ikke være til fare for klassekameratene som står rundt. 17-åringen fra Kongsberg var aldri i tvil om at hun skulle velge anleggsteknikk.

– Pappa har eget firma, så jeg er født inn i denne bransjen. Det er mange morsomme folk i klassen, og jeg blir verdsatt på lik linje med guttene, sier Evelyn Engeland. Hun har fått lærlingplass hos et fjellsprengingsfirma, og vet ikke helt hva hun går til. Men er optimist.

Rundt om på de andre øvingsstasjonene drilles elevene i oppgaver som arbeidsvarsling og hvordan de skal sette ut en varioguard på en sikker måte. De får opplæring i hvordan de arbeider trygt i en grøft, og blir drillet i sikre løfteoperasjoner. Da en tung kum begynner å svinge, og gravemaskinen som løfter den, letter fra bakken på ene siden, forstår de unge alvoret. Det hører med til historien at den rutinerte føreren som sto for demonstrasjonen, hadde full kontroll. For en nybegynner kunne det ha vært verre.

Trioen som har hatt hovedansvaret for at det er blitt sikkerhetsuke på Kongsberg videregående skole. Kontaktlærerne Stian Vettestad (til venstre) og Geir Marstein, med rektor Hanne Merete Hagby i midten.

Skal forme elevene

– Det nytter ikke bare å prate om sikkerhet, og jeg er glad for at vi har fått satt det på dagsorden. De unge må kunne gjøre risikovurdering, og jeg er glad for initiativet og at vi har byggebransjen med på laget. Vi skal forme elevene våre og sørge for at de kommer friske og hele hjem igjen. Dette gjør vi ikke bare på papiret, sier Hanne Merete Hagby, som er rektor ved Kongsberg videregående skole. Her har hun ansvaret for rundt 280 ansatte og 1500 elever, som fordeler seg nesten jevnt på yrkesfag og studiespesialisering. Selv har rektoren en ingeniørutdanning i bunnen.

DE SJU STASJONENE

• Prosjekt fareblind. Digitalt kurs

• Førstemann på skadested. Simulering av ulykke

• Bruk av maskiner. Blindsone og sikkerhet rundt maskiner

• Arbeidsvarsling. Utsetting av varioguard

• Bruk av grøftekasse. Arbeid i grøft

• Sikre løfteoperasjoner

• Fysisk og psykisk helse

Når det smeller

Det ser ut som en kassebil har smadret inn i en personbil. En kvinne sitter bevisstløs med blod i pannen mens en annen hyler på hjelp.

Det er dette scenarioet elevene kommer til på Kongsgårdsmoen, men først har de hatt en briefing om hvordan de skal oppføre seg hvis de kommer først på et skadested. Eirik Holmstrøm er paramedic til daglig, og leder det hele.

– Hvis dere kommer kjørende rundt en sving og ser at det har vært ei ulykke. Hva er det første dere vil gjøre?

– Sette ut varseltrekant, ringe 113. Elevene ramser opp det de kan, og Holmstrøm oppsummerer: sikre, varsle, behandle.

Hans Chr. Elmholdt tar for seg HMS og løfteutstyr.

Det er ikke sikkert at det er den som skriker høyest, som trenger hjelp først, så elevene må vurdere de to «skadde» og konsentrere seg mest om hun som sitter helt rolig. Det er viktig at hun har frie luftveier, de må se etter blødninger og sørge for at hun ikke fryser.

– Bilen brenner, lyder den neste beskjeden, og det siver røyk ut fra døra.

To gutter griper tak i kvinnen, heiser henne opp på skuldrene og sleper henne over plassen.

Elevene gjør sitt beste og kjenner på alvoret. For det kunne vært virkelig.





Powered by Labrador CMS