Steffen Handal er leder i Utdanningsforbundet
Foto: UDF
Handal: – Veilederen gir ikke svar på alle utfordringene
Veilederen er et godt utgangspunkt, men Steffen Handal mener det vanskelig lar seg gjennomføre uten redusert oppholdstid for barna. PBL åpner for å redusere åpningstiden.
I dag la regjeringen frem den nye smittevernsveilederen for barnehagene.
– Jeg mener den er et godt utgangspunkt. Men den vil ikke gi svar på alle utfordringene i barnehagene, sier leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal i en kommentar til utdanningsnytt.
– Spente på organisering
I veilederen står det at barn og ansatte skal selv med milde luftveissymptomer og sykdomsfølelse, ikke møte i barnehagen. De skal holde seg hjemme til de har vært symptomfrie i 1 døgn.
I veilederen heter det blant annet:
- Hvis en i husstanden har symptomer på luftveisinfeksjon, men ikke har bekreftet covid-19, kan barnet og den ansatte møte i barnehagen som normalt.
- En foresatt med luftveissymptomer skal ikke hente eller bringe barnet til barnehagen.
- Ved påvist korona-smitte hos barn, foresatte eller ansatte vises til gjeldende karantene- og isolasjonsregler.
- – Den delen som handler om hvordan barnegruppene kan organiseres, er det mange som har vært spent på, sier Handal.
– Den delen som handler om hvordan barnegruppene kan organiseres, er det mange som har vært spent på, sier Handal.
– Fordi det legges vekt på at barna skal være i faste grupper med færre andre. Det vil redusere smitterisiko. Samtidig er det vår oppfatning at dette vanskelig lar seg gjennomføre uten redusert oppholdstid for barna. I tillegg må det sørges for vikarer ved sykdom blant de ansatte for å nå intensjonene, sier Handal.
– Glad for at den skal justeres
Veilederen sier at innad i barnegruppene kan barna omgås som normalt, men det står også at gruppene ikke bør blande seg med hverandre. Gruppene kan endres,men ikke oftere enn ukentlig. Endring skal også skje etter en helg, slik at det er minst to dager uten kontakt mellom barn og ansatte.
Han tror det vil oppstå mange spørsmål etter hvert som veilederen tas i bruk.
– Derfor er jeg glad for at det legges opp til at veilederen skal justeres når vi har skaffet oss mer erfaring. Vårt oppdrag er nå å gjenåpne, skape trygghet og forebygge smitte. Den jobben skal vi nå i gang med, understreker Handal.
Han mener lokalt partssamarbeid mellom eiere og ansattes tillitsvalgte er avgjørende for at innholdet i veilederen skal kunne gjennomføres på en måte som gir trygghet.
På Dagsnytt 18 påpeker Handal at det er viktig å satse på små og stabile grupper, og at syke ikke skal i barnehagen.
– Og så er det klokt å utsette start hvis ikke barnehagen er klar.
– X-faktoren
Utdanningsforbundets leder sier medlemmene gjerne skulle hatt klare og konkrete råd, men at han har respekt for at barnehagene ser ulike ut, og at man derfor må justere veilederen etter hvert.
– Men jeg kan ikke se hvordan vi skal klare dette uten å redusere åpningstiden.
Til det sa PBL-leder Anne Lindboe at «det er et virkemiddel vi kan og må vurdere».
– Vi må også se hvordan vi kan løse dette med kombinert utebarnehage for noen unger, og så ser vi at noen unger nok må få lenger opphold - for eksempel fordi foreldrene jobber i helsevesenet.
– X-faktoren er hvor mange barn som kommer tilbake til barnehagen, sier Handal.
Veilederen inneholder konkrete råd om hvem som bør holde seg hjemme, om konkrete råd for hvordan man kan organisere dagen slik at man skal unngå kontaktpunkter.