Oslos elever får anonym skriftlig vurdering

Eivor Evenrud (Ap) fikk gjennomslag for sitt forslag om en prøveordning med anonym skriftlig vurdering for alle elever i Oslo. 

Publisert Sist oppdatert

Forslaget ble fremmet av Ap, Høyre og Venstre. 

Bakgrunnen for forslaget fra Eivor Evenrud er at dette var en av de fem sakene Ungdommens bystyremøte (UBM) fremmet i 2023. UBM stemmer hvert år fram fem forslag som blir oversendt bystyret for videre politisk behandling.

«Nei til karakterdemping - gi oss bedre tilbakemeldinger», er tittelen på forslaget fra UBM.

Eivor Evenrud (Ap)

– Jeg kan forstå elevenes ønske om anonym retting, en ordning de ser på som mer objektiv. Elever er ofte usikre på om de blir forskjellsbehandlet, uten at det er faglige grunner til det. Gjennom å prøve ut en ordning med anonym skriftlig vurdering, kan det hende de vil føle seg mer trygge, sier hun.

– Mange lærere er kritiske til anonym vurdering, som de ser som en mistillit til profesjonen. Hva mener du om det?

– Bakgrunnen for forslaget er ikke mistillit til lærerne. Slik tror jeg heller ikke elevenes ser på forslaget. Men akkurat som i høyere utdanning, der man leverer inn skriftlige besvarelser med kandidatnummer, så tror jeg dette er noe det er verdt å prøve ut også i skolene.

– Vil det bli dyrt å legge om til en ordning med anonym skriftlig vurdering?

– Vi må selvsagt sette av penger til å gjennomføre prøveordningen, som skal omfatte alle Oslos elever i ungdomsskolen og videregående skole. I tillegg vil det kanskje være behov for noen sjekkpunkter med ekstern sensur. Men vi legger ikke opp til et dobbelt sett av sensorer, så det er ikke snakk om store ekstra kostnader, sier Evenrud.

Eivor Evenrud, som representerer Oslo Arbeiderparti, fikk med seg Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Oslo Høyre og Anna Dåsnes i Oslo Venstre. Alle tre er medlemmer i Kultur- og utdanningsutvalget i Oslo bystyre. 

Jorunn Folkvord som er medlem i Kultur- og utdanningsutvalget for Rødt, ba om utsettelse, men det forslaget ble ikke tatt til følge.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS