Rektor anklaget for å mobbe ansatte

Rektor synes situasjonen er trist og ønsker å finne løsninger slik at alle skal føle at det er trygt å gå på jobb. – Jeg kommer ikke til å sette i gang jakt på varslerne, sier Asbjørn Rikardsen.

Publisert

Rektor ved Ishavsbyen videregående skole i Troms, Asbjørn Rikardsen sier at dette ikke er en situasjon de ønsker.

– Det er kjempetrist at det er sånn. Vi tar dette på det største alvor og kommer til å sette inn de ressurser som trengs for at alle skal kunne gjøre jobben sin og føle seg trygge, sier Rikardsen til Utdanning.

 

Anonyme varsler

I fjor vår kom det anonyme varsler på at ansatte ikke følte at arbeidsmiljøet var bra nok og at opplæringsloven hadde blitt brutt.

– Disse svarte vi på og trodde saken var lukket. Når det nå har kommet nye anonyme varsler, viser det seg at vi ikke hadde gjort nok.

– Hva tenker du om at de ikke vil stå frem og varsle?

– Det kan jo virke som de tror de har noe å frykte, men det har de ikke. Uansett så kommer jeg ikke til å bruke krefter på å finne ut hvem varslerne er. Det skal ikke være noen fare forbundet med å varsle, sier rektor.

– Så du vet ikke hvem av dine 220 ansatte som har varslet?

– Nei det vet jeg ikke, men vernetjenesten har kommet på banen, så vi vet hvilke områder det er snakk om. Det er jeg veldig fornøyd med, sånn at vi kan konsentrere oss om miljøene det gjelder.

 

Avstraffelser

Det har kommet frem at noen av de ansatte har følt at de ble mobbet og utsatt for avstraffelser fra skoleledelsens side.

– Hva har dere tenkt å gjøre?

– Dette er noe vi kommer til å jobbe med over tid. I første omgang er det snakk om drøftinger, få en bedre kommunikasjon og sikre at de ansatte føler at de har medbestemmelse. Som skoleleder må jeg ha rett til å lede sammen med mine ledere, men jeg vil prøve å begrunne våre avgjørelser slik at de ansatte kan akseptere ting slik de blir gjort.

– Kan det være aktuelt å leie inn noen utenfra for å bistå dere?

– Hvis det viser seg å være hensiktsmessig, er jeg åpen for det. I første omgang kommer vi til å utarbeide en foreløpig plan og jobbe kontinuerlig for å løse situasjonen. Vi vil gjøre alt vi kan for at alle skal føle seg trygge på jobb, sånn at vi kan gjøre en best mulig jobb her på skolen, sier Rikardsen.

 

Skoleeier følger opp

I forrige uke ble det holdt et møte der blant annet skoleledelsen og tillitsvalgt møtte fylkesutdanningssjefen i Troms, Sedolf Slettli.

– Som skoleeier kan vi bare bistå. Det er opp til skolen og ledelsen hvordan de vil løse dette. Vi skal ikke fortelle dem hvordan de skal gjøre ting. Vi kan bistå med profesjonell hjelp hvis skolen ønsker det, sier Slettli til Utdanning.

Etter varslersaken i fjor vår ble skolen pålagt å komme med et skriftlig svar på hvordan de ville løse situasjonen.

– Det gjorde de, og vi var tilfreds med svarene.

– Kommer du til å følge opp saken?

– Ja det kommer jeg til å gjøre. Dette var bare et første møte, og vi vil gjerne informeres om hva som skjer videre, sier Slettli.

Powered by Labrador CMS