Ny IA-avtale uten IA-bedrifter

Ingen bedrifter er lenger dedikerte IA-bedrifter i den nye avtalen om inkluderende arbeidsliv. Sykelønnen fredes i fire nye år og det satses mer på forebygging.

 

Det er hovedpunktene i den nye IA-avtalen, som ble signert av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og partene i arbeidslivet tirsdag.

– Den nye IA-avtalen vil nå gjelde hele arbeidslivet og med virkemidler som treffer alle, uttalte Hauglie under fremleggelsen.

Alle Norges bedrifter får dermed tilgang på virkemidlene og ressursene i avtalen, dersom de oppfyller visse vilkår. Men de må ikke forplikte seg på samme måte som dagens IA-bedrifter må. Blant annet får hele arbeidslivet nå tilgang til Nav Arbeidslivssenter.

Det satses også langt mer på forebygging i den nye avtalen. Blant annet settes det av 70 millioner kroner i 2019 og deretter 50 millioner kroner årlig til en ny arbeidsmiljøsatsing.

Målet med avtalen er å få ned sykefraværet og redusere frafall fra arbeidslivet.

Partene er enige om to nasjonale målsettinger: Sykefraværet skal reduseres med 10 prosent sammenlignet med årsgjennomsnittet i 2018, samt redusert frafall fra arbeidslivet.

– Dette er et mer ambisiøst mål enn dagens avtale, fastslo Hauglie.

Sykelønnen fredes også i fire nye år, slik arbeidstakerorganisasjonene krevde. Men det presiseres i avtalen at partene likevel kan diskutere problemstillinger knyttet til sykelønn.

(©NTB)

 

Powered by Labrador CMS