Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus helt til høyre er tydelig på at det må gjøres noe med russefeiringen. Det mener ombudene også, her ved Henrikke Bugdø-Aarseth i Viken (t.v.) og Kristin Gribbestad fra Rogaland.Foto: Kari OLiv Vedvik
– Russetiden skal ikke inn på skolen
– Skolen må få tydeligere rammer når det gjelder russefeiring i skoletiden, sier Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus.
Det har blitt ropt varsku fra flere hold om at russefeiringen må reguleres, men om og hvordan det skal skje er det mange syn på. Ombudet for barn og unge i Viken, Henrikke Bugdø-Aarseth, inviterte til debatt om konsekvensene av dagens russefeiring og hva som skal til for å endre den.
Annonse
– Vi må begrense den formen for russefeiring som vi dag har. Hvorfor kan vi ikke flytte russefeiringen til etter eksamen en gang for alle? Det bør også komme retningslinjer om at det er helt greit å ikke tilrettelegge for russeaktiviteter på skolen, sier lektorlagets leder Nyhuus.
Russ er smarte
En som har sett på fadderuker og russefeiringer, er sosiolog Marius G. Vigen, fra NTNU. Han har blant annet skrevet masteroppgave om fadderuka.
– Skal en regulere russetiden, må en tenke seg om. Russebussene i Oslo kom som et direkte resultat av at russen ikke kom inn på utesteder i hovedstaden. Da begynte russen med busser som de rådet over og organiserte selv, sier Vigen.
Han mener at russefeiringen er viktig og et overgangsrituale de unge trenger.
– Helt klart kan det også bidra til fellesskap og integrering ved at man uniformerer seg likt og er med på de samme ritualene, sier Vigen.
Men ombudet fra Rogaland, Kristin Gribbestad, mener russetiden må få reguleringer.
– Alle har rett til en trygg skolehverdag, også i russetiden. Jeg mener at det bør utarbeides i nasjonalt forankrede handlingsrammer for hele landet, i samarbeid med russen, sier Gribbestrad.
Ombudet for Viken Henrikke Bugdø-Aarseth sa seg enig i dette.
– Røykeloven var ikke populær den heller når den kom. Den russefeiringen som en i dag ser, må reguleres, sier Bugdø-Aarseth.
Annonse
Inkluderende feiring
Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Halvard Hølleland, lovet at de skulle begynne å se på dette i løpet av høsten.
– En må kanskje jobbe over år. Men det bør være en tydelig definering av som hva er lov eller ikke lov på skolen, sier Hølleland.
Unge som har vært russ eller som skal bli russ, sier i mange tilfeller at de ønsker seg en mer inkluderende russefeiring, og en har hørt historier i media om unge som føler seg ekskludert i russetiden.
Det at skolene har tydelige rammer om hva som er tillatt, er noe leder av lektorlaget, Helle Christin Nyhuus, vil ha enda klarere frem.
– Elevene må være på skolen fram til skoleslutt, ikke bruke de siste månedene til å feire. Det må finnes feiringer som inkluderer alle. Det må også bli stopp på kommersialiseringen av russefeiringen. Det siste jeg hørte at en skulle bruke penger på, var en egen til foreldre, en «årets foreldre rulle-hettegenser.
– Til sist må jeg legge til at vi ikke ønsker å forby feiring, men det må stå i forhold til det som faktisk feires, sier Helle Christin Nyhuus.