Utdanningsforbundet om ny skolepolitikk:
– Vil bidra til flere kvalifiserte lærere i skolen
Arbeiderpartiet og Senterpartiet er enige om å skrote firerkravet i matte og stoppe avskiltingen av lærere. – Klart vi er fornøyde, sier nestlederen i Utdanningsforbundet.
– Vi har jobbet hardt for å få på plass endringene som den nye regjeringen nå ser ut til å ville innføre, så det er klart vi er fornøyde. Disse endringene vil bidra til flere kvalifiserte lærere i skolen, sier Terje Skyvulstad, nestleder i Utdanningsforbundet.
Han er glad for å kunne sette strek for avskiltingsdebatten.
– Flere lærere med lærerutdanning har risikert å miste statusen som lærer 20–30 år etter at de fullførte utdanningen. En utdanning som den gang var den beste som var. At Stortinget for første gang vedtok en slik lovendring med tilbakevirkende kraft, var et slag i ansiktet på lærerne det gjelder, sier Skyvulstad.
Les også: Ap og Sp enige om å droppe firerkravet og å stoppe «avskiltingen» av lærere
Også Pedagogstudentene kan feire, etter å ha kjempet mot firerkravet i matematikk i flere år.
– Vi har store forventninger til at et regjeringsskifte får konsekvenser for matte-fireren, det er veldig viktig for oss, sa leder i Pedagogstudentene, Elise Håkull Klungtveit, før regjeringsforhandlingene kom i gang.
Pedagogstudentene håper firerkravet er historie allerede til neste års opptak.
– Flere fullfører
Kunnskapsminister Guri Melby fra Venstre er på sin side kritisk til signalene fra regjeringsforhandlingene.
– Å redusere kompetansekravene for lærere vil bidra til å redusere satsingen på systematisk videreutdanning og kompetanseutvikling, sier hun til NTB.
Høyre-politiker Mathilde Tybring-Gjedde mener at den påtroppende regjeringen nå senker ambisjonene for læreryrket.
– Etter at vi innførte firerkravet i den enkleste matematikken, er det langt flere studenter som fullfører lærerutdanningen, og færre som stryker på matematikkeksamen. Det er faktisk det viktigste for elevene. Det blir ikke bedre undervisning av å senke kravene og ambisjonene for lærernes kompetanse. Det er en gammeldags quick fix, sier hun til NTB.
Positive til karakterkrav
Terje Skyvulstad i Utdanningsforbundet er ikke enig i at dette er å senke ambisjonene. Han peker på at kravene til lærerutdanning har økt en rekke ganger de siste årene fram mot dagens masterutdanning.
– Så mener vi også at det gjerne kan være et minimumskrav til karakterer for å kunne bli lærer, og at det ikke bør ligge for lavt. Men det bør ikke være knyttet til enkeltfag, slik som firerkravet i matematikk.
Arbeiderpartiet og Senterpartiet melder også at de vil innføre tiltak for å rekruttere tilbake lærere som har forlatt yrket, og at de ønsker en nasjonal rekrutteringskampanje til lærerutdanningen.
– I Utdanningsforbundet jobber vi hver dag for å øke antall kvalifiserte lærere i Norge, og det er positivt at de foreslår ulike innganger til dette. Så vil vi bidra inn i diskusjonen med en ny regjering når dette skal konkretiseres mer.
– Hva slags konkrete tiltak ser dere for dere?
– Vi har ikke diskutert dette internt ennå, så det må vi komme tilbake til. Men når det gjelder å rekruttere tilbake lærere som ikke jobber i skolen, kan det også handle om lønn, avslutter Skyvulstad.