Lærere reagerer: Gikk fra rødt til gult nivå da reglene ble strengere
I Lillestrøm kommune var ungdomsskolene på rødt nivå forrige uke. Så kom det muterte viruset - og skolene ble satt til gult nivå. – Oppleves lite logisk, mener nestleder i UDF Lillestrøm.
– Det er ikke så ofte jeg blir oppringt i helgene, men søndag fikk jeg telefoner fra frustrerte klubbledere. Det hele er merkelig. Når reglene strammes inn betyr det i realiteten at vi går fra rødt til gult nivå på ungdomsskolene. Det oppleves av mange som lite logisk, sier nestleder i Utdanningsforbundet Lillestrøm, Jon Ola Eggen.
Lørdag ble det kjent at Oslo-regionen stenges ned etter at en mutert variant av korona-viruset er påvist i Nordre Follo kommune. I første omgang gjaldt nye skjerpede tiltak, med blant annet rødt nivå i skoler og barnehager, de ti kommunene som grenser til Nordre Follo.
Søndag ble det også innført tiltak for femten kommuner i randsonen. Der ble skoler og barnehager satt til gult nivå. Det betyr imidlertid at smitteverntiltakene flere steder i praksis lettes. I flere av randsone-kommunene, blant annet Lillestrøm, var ungdomsskolene allerede på rødt nivå.
– Vi har en god dialog med ledelsen i Lillestrøm kommune, og jeg skjønner at de drifter etter de anbefalingene som kommer fra helsemyndighetene. Men det er mye frustrasjon blant lærere og ledere i skolene nå, sier Eggen.
– Det har vært en tøff høst, mange opplever at de ikke blir sett eller hørt. Nå oppleves smitteverntiltakene som enda dårligere.
Les også: Læring hjemmefra er ikke bare et spørsmål om logistikk og oppgaver
Ikke nok med en meter
Søndag publiserte også Folkehelseinstituttet nye smitteverntiltak for ansatte i skoler og barnehager. Der presiseres det at enmeters-regelen skal overholdes, og i de tilfeller det ikke går er anbefalingen at man bruker munnbind.
Mandag gikk imidlertid assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad ut og sa at det er mye som tyder på at en meter avstand ikke er nok mot virusmutanten.
Jon Ola Eggen tror uansett mange lærere opplever at enmeters-regelen uansett er et tiltak på papiret, som i svært mange tilfeller ikke er mulig, eller ikke blir overholdt i virkeligheten.
– Jeg var selv lærer på sjuende trinn frem til sommeren og har sett hvor vanskelig det er å få alle til huske på den regelen. Man kan ikke være meter-politi hele dagen, sier han.
– Uholdbart
Hans kollega, leder i Utdanningsforbundet i Bærum, Bjørn Sigurd Hjetland, mener mange av tiltakene - også fra øverste hold, fremstår som tiltak gjort på hjemmekontoret.
– Avgjørelsene tas uten av man sjekker hvordan virkeligheten fungerer, sier han.
I Bærum har ungdomsskolene vært på rødt nivå siden november. 4. januar ble også barneskoler og barnehager satt på rødt nivå.
Forrige uke var beskjeden fra kommuneledelsen at de skulle tilbake på gult nivå. Den avgjørelsen har de videreført etter at de nye tiltakene for randsone-kommunene kom søndag.
Men 500 av medlemmene i Utdanningsforbundet Bærum, er lærere som bor i Oslo, som har innført langt strengere tiltak.
– Hadde de undervist i sin egen hjemkommune ville de vært på rødt nivå. Nå tar de kollektivtransport ut hit og underviser på gult nivå, forteller Hjetland.
Det som imidlertid bekymrer ham mest er at det tar så lang tid få greie på om en positiv korona-prøve faktisk er et tilfelle av den muterte varianten. I helgen skrev VG at det tok 13 dager fra Folkehelseinstituttet mottok prøvene som var mistenkt mutert virus fra Nordre Follo kommune og til analysesvaret kom.
– Det er ikke holdbart, og virkelig ikke for oss som underviser på gult nivå. Om vi har et mutasjonvariant i vårt område, eller får det de nærmeste dagene, vil det få enorme konsekvenser.
Bærum kommune har nå oppfordret alle foresatte om at de bruker munnbind når de henter og bringer barna i barnehage, sfo eller barneskole.
– Det gjør i alle fall hverdagen oppleves som litt tryggere, mener Hjetland.
Les også: Regjeringen forbereder seg på det som var uaktuelt i høst: Full stenging av skolene
Drammen opprettholder rødt nivå
I Drammen, som også er en av kommunene i randsonen, har de derimot valgt å holde skolene på rødt nivå. Drammen kommune innførte rødt nivå på skolene allerede i høst og har fortsatt med rødt nivå ettersom smittetallene i kommunen er høye.
Selv om regjeringen i de nye tiltakene anbefaler gult nivå på skoler og barnehager og rødt nivå på videregående, så mener kommunen at det er de strengeste forskriftene som gjelder, og vil derfor opprettholde rødt nivå på alle skolene, skriver NTB.
– Skoler i Drammen har vært på rødt nivå over en lang periode, fordi vi har hatt høy smitte på høsten. Fra mandag skulle man gå til gult nivå, men det gjør vi ikke nå, grunnet den uavklarte situasjonen, sa leder av smittevernrådet i kommunen Madli Indseth på en pressekonferanse søndag kveld, skriver Drammens Tidende.