Regjeringen vurderer å gjøre endringer i fraværsgrensen
Folkehelseinstituttet frykter fraværsgrensen kan føre til at elever med symptomer kommer på skolen. Nå skal regelverket revurderes, ifølge kunnskapsministeren.
I sin siste risikorapport fra 14. august skriver Folkehelseinstituttet at "fraværsgrensen for elever i videregående skoler må ikke være til hinder for at elever kan være hjemme ved milde symptomer".
Det skriver VG.
Oslo-rektorer Utdanningsnytt har snakket med sier at de mener det blir krevende for elever og skolen å følge fraværsreglene når skolene starter.
Rektor ved Ullern videregående, Toril Røeggen, mener reglene må justeres.
– Det er vanskelig for oss som skole å skille mellom de elevene som har koronasymptomer og de som har symptomer på annen sykdom. Fraværsgrensen bør ikke fjernes, men justeres. Jeg kan ikke se hvordan vi skal praktisere den som vanlig, sier Røeggen.
Skal håndtere saken raskt
Det ble innført midlertidige endringer i fraværsgrensen i mars på grunn av koronasituasjonen. 17. august er første dag i det nye skoleåret for elever over hele landet, og nå er det de gamle fraværsreglene som gjelder.
– Beslutningen om at fraværsgrensen skulle gjelde som normalt, ble tatt i vår da vi var i en annen situasjon. Nå har vi fått en anbefaling fra Folkehelseinstituttet om at vi bør se på dette, sier kunnskapsminister Guri Melby til NRK.
– Vi skal se på hvordan regelverket er utformet nå for å unngå akkurat det, sier Melby, som presiserer at regjeringen skal håndtere saken raskt.
– Bør fjerne krav om legeerklæring
SVs utdanningspolitiske talsperson Mona Fagerås skriver i en epost til NTB at det er viktig at regjeringen er tydelig i fraværsspørsmålet, og at kravet om legeerklæring for videregåendeelever må fjernes. Hun fremholder at foreldre og helsesykepleiere bør få myndighet til attestere fravær, og at lærere og skoleledere må få anledning til å sende syke elever hjem.
– Regjeringen må garantere elevene at de blir hurtig testet, og at karantenedagene ikke inngår i fraværsgrensa. Det skal ikke mange fraværsdager til for at elever ikke består et fag, sier Fagerås.
Frp vil beholde grensen
Leder for utdannings- og forskningskomiteen Roy Steffensen (Frp) sier partiet ønsker å beholde fraværsgrensen, men at det er viktig å ha fleksible og rettferdige praktiseringer av regelen.
– Om det igjen blir innføring av kun digital skole, eller om en eller flere elever i klassen må følge undervisningen digitalt, er det viktig at det også her føres fravær. Undervisning er undervisning, og det er til fordel for alle at det er god oppfølging og at fravær føres, både i det fysiske og i det digitale klasserommet, skriver han i en epost til NTB.
Følger nøye med
Utdanningsdirektoratet opplyste før helgen til Utdanningsnytt at fraværsgrensa skal gjelde som vanlig. Det vil si at elever må ha legeerklæring dersom de er syke og borte fra skolen, og at ved mer enn 10 prosents fravær i et fag får de ikke vurdering i faget.
Nå uttaler imidlertid statssekretær i Kunnskapsdepartementet Anja Johansen til VG at de er enige i at fraværsgrensen ikke må gjøre at noen møter på skolen når de egentlig burde holdt seg hjemme.
– Ordinære fraværsregler gjelder, men vi vil følge nøye med på situasjonen og vurderer eventuelle tiltak i henhold til hvordan smittesituasjonen utvikler seg, sier Johansen.
Fordi barn og unge ofte får milde symptomer er det viktig at de blir testet for Covid-19, understreker Espen Nakstad, fungerende helsedirektør overfor VG.
Rennende nese er greit
Kommunelege i Kristiansand, Dagfinn Haar, fikk mye oppmerksomhet før sommeren da han opplyste om at snørrete barn måtte holdes hjemme fra barnehagen.
Ifølge Kunnskapsdepartementets Anja Johansen er nå smittevernveilederen klar på at det ikke er tilfelle så lenge allmenntilstanden ellers er god.
– Mange barn har ofte rennende nese uten andre symptomer på luftveisinfeksjon, særlig etter at de har vært ute. Noen har også restsymptome retter en luftveisinveksjon, som rennende nese eller sporadisk hoste. Disse barna kan komme i barnehagen så lenge barnet ikke har andre symptomer på luftveisinfeksjon, feber og ellers er friskt, sier Johansen til VG.