Rekordhøy korona-smitte
FHI: – Risikoen ansatte i skoler og barnehager utsettes for er akseptabel
Smitten blant de unge øker. Men ifølge FHI er ikke barn og unge truet av covid. De mener også risikoen ansatte i skoler og barnehager utsettes for er akseptabel når de er fullvaksinert.
– Det var vår anbefaling at vi åpnet skoler og barnehager på grønt nivå fordi vi mener det er svært viktig at barn og unge ikke går inn i enda et skoleår med amputert undervisning og begrensninger i dagliglivet, sier Pål Suréen, forsker og spesialist i barnesykdommer hos Folkehelseinstituttet.
– I kommunene med lavt smittenivå var dette en riktig avgjørelse. Men vi kunne spart oss for mye arbeid og smittesporing om vi hadde åpnet på gult nivå i kommunene der smittenivået var relativt høyt ved skolestart, innrømmer han.
– Hvem skulle gitt det rådet?
– Det burde i så fall ha kommet fra oss. Men samtidig må vi ha det klart for oss at for selve smitteutbredelsen utgjør det ikke noen vesentlig forskjell å gå fra grønt til gult nivå. Skal man holde epidemien på et lavt nivå, må man kombinere strengere tiltak i skoler og barnehager med strengere tiltak andre steder i samfunnet. Det hjelper ikke å stramme inn i skolen når elevene og alle andre omgås familie og venner i stor grad på fritiden, og når livet er normalt i samfunnet ellers.
– Men gult nivå, med avstandsregler og mindre grupper kunne vel bremset smitte og antall karantener?
– Ja. Men vi ble overrasket over hvordan smitten spredte seg etter sommeren. Tidligere har man sett at når smitten blant de voksne går ned, skjer det samme blant barn og unge. Nå er de fleste voksne fullvaksinert, men vi ser at de unge selv står for overraskende mye smittespredning. Vi ble overrasket over hvor stor hastighet det var på smittespredningen ved overgangen mellom sommerferien og skolestart.
Les også: FHI: – Høstens smittestrategi har ikke fungert godt nok
Mye smitte blant de unge
Onsdag uttalte FHI-direktør Camilla Stoltenberg at deres smittestrategi ikke har fungert godt nok. Tall har vist at smitten økte tre ganger så fort som Folkehelseinstituttet hadde spådd og den siste uka har det vært nærmest en dobling i smitte blant unge.
I uke 33 og 34 ble det registrert 127 smitteklynger på 1-7 trinn i skolene, og 102 smitteklynger på 8-10 trinn. Størstedelen av disse smitteklyngene ble registrert i Oslo og Viken, 78,7 prosent for 1-7 trinn og 67,7 prosent for 8-10 trinn.
I Oslo velger byrådet likevel ikke gå til gult nivå.
– Samfunnet og fritidslivet er jo åpent, så det er ikke sikkert det hjelper å sette skolene på gult nivå. Vi er i en annen situasjon enn vi var for bare noen måneder siden, sa byrådsleder Raymond Johansen til VG onsdag.
I stedet velger kommunen å følge sin opprinnelige plan: massetesting av elever i ungdomsskoler og videregående skoler.
Det er også Folkehelseinstituttets anbefaling. I tillegg, sier Suréen er det svært viktig at de som er syke eller har symptomer isoleres og testes slik at de ikke sprer viruset videre.
– Barn lite truet av covid
– Jevnlig testing og massetesting på skoler med mye smitte, det er mer effektivt. Smittesporing blir uoverkommelig når folk har mange nærkontakter, sier han.
– Mange er bekymret for at smitten får spre seg i skoler og barnehager. Noen lærere lurer på om det også har vært intensjonen?
– Det er ikke slik at vi ønsker at flest mulig barn og unge skal bli smittet av korona, men de er lite truet av covid. Forrige uke viste tallene at siden juni har det vært seks personer under tjue år som har vært sykehusinnlagt. Når det gjelder senfølger er ikke kunnskapsgrunnlaget optimalt, men det er studier av god kvalitet som viser at det kun rammer noen få, og at de som regel er kvitt plagene etter tre til seks måneder.
Les også: Støre ber om vaksinesvar for 12-15-åringer
– Risikoen for de ansatte er akseptabel
– Hva med alle de som jobber i skoler og barnehager og risikoen de utsettes for?
– Når de voksne ansatte nå er fullvaksinert, så er den risikoen de utsettes for akseptabel. De er godt beskyttet mot alvorlig sykdom. Skulle de bli smittet, så vil de sannsynligvis bli syke som ved andre luftveisinfeksjoner. Det er det alltid en risiko for når man jobber i skole eller barnehage.
Pål Suréen tror imidlertid man kan være tjent med en mer åpen samtale om smitte og smitteutviklingen.
– Det vil være høye nivåer av smitte blant barn og unge en stund fremover. Vi tror det vil roe seg noe når den voksne befolkningen er vaksinert, og når tenåringene har fått sin første dose. Men vi er ikke kvitt koronaviruset. Vaksinen beskytter oss mot alvorlig sykdom, men viruset blir ikke borte, sier han.