Det handler om mer enn å få hjulene til å gå rundt
Debatt: Våren 2020 fikk vi se hva full bemanning gjennom hele dagen betyr for alle barna som har behov for å bli sett, hørt og forstått.
2020 ble et spesielt år for oss alle da vi fikk livet snudd opp ned og måtte forholde oss til en ny hverdag som innebar noen utfordringer for å få hverdagslogistikken til å gå opp.
Ikke minst ble det mye snakk om et skummelt virus som gjorde at vi måtte vaske hendene ofte, for noen ble det ikke like lett å være med alle vennene de hadde lyst til, og ordet «sprit» ble et vanlig begrep blant barn. For barnehageansatte ble det et år med mange nye tiltak å forholde seg til, nye rutiner som skulle utarbeides, og oppi alt dette nye skulle man ivareta alle barn slik at de opplevde fortsatt den tryggheten og omsorgen de har behov for, mens man selv kanskje hadde en bekymring om hvilken smittefare man selv utsatte seg selv og sine nærmeste for.
For dette fortjener dere stor heder og ære. Mange av dere har jobbet langt utover evne og holdt ut selv om det til tider har vært vanskelig, da den ene etter den andre ringer seg inn syk, har havnet i karantene eller fått syke barn selv. Men dere kommer på jobb uansett, fordi dere vet at barna trenger nettopp dere for å oppleve den tryggheten mens mamma og pappa er på jobb.
Les også: - Koronatiltakene gjorde barnehagen bedre
Dere har kanskje også kjent på at maktesløsheten har toppet seg litt, når noen foreldre utrykker misnøye på grunn av manglende smittevern, mens andre river seg i håret over at det er for strengt. Midt oppi alt dette står barnehageansatte i front og prøver å forklare og tilrettelegge så godt man bare kan.
Mens jeg skriver dette, kjenner jeg også på den litt vonde klumpen i magen, fordi jeg vet at de som jobber i barnehage, ofte er en lite anerkjent profesjonsgruppe som det blir stilt mange krav til. Krav som ikke står i stil med de rammefaktorer som ligger til grunn for drift av barnehagen. Jeg tror ikke noen andre enn ansatte i barnehagen innehar en større forståelse av hva dugnadsprinsippet består av, det som skiller seg ut, er at vi allerede har drevet med dette i mange år.
Våren 2020 fikk vi se litt av hva full bemanning gjennom hele dagen hadde av betydning for alle de barn og unge som har et behov for å bli sett, hørt og forstått. Gjennom hele dagen hadde vi hele personalgruppen til stede, og vi fikk tid. Tid til å være sammen med de få barna vi hadde på hver vår kohort, tid til å lytte, til å forstå hva det enkelte barn hadde behov for, og vi kunne dele gleder, opplevelser og magiske øyeblikk som dukker opp når en minst venter det.
Følelsen av å strekke til var et uforglemmelig øyeblikk, og i samtaler med andre ansatte i barnehagen, er det ofte dette de refererer til. Mange av de ansatte i barnehagen savner denne «kohorttiden», ikke fordi vi måtte vaske leker og toalettet oftere enn vi snudde oss rundt, men fordi vi vi hadde tid til å være sammen med barna. Et håp ble tent. Det var en tid hvor vi hadde full bemanning i mer enn tre til fire timer av barnehagens åpningstid, og mange av de oppgavene som blir tildelt ansatte, bortfalt på grunn av prioritering. Barna var det viktigste.
Mitt ønske for 2021 er at kvalitet i barnehagen blir fremhevet
Mitt ønske for 2021 er at kvalitet i barnehagen blir fremhevet, og at for å få til kvalitet i alle ledd er det viktig å sikre at premissene for dette er til stede. Først og fremst gjelder dette å sikre at det er nok kompetente ansatte som legger til rette og sikrer barns utvikling, men også at det er nok bemanning gjennom hele dagen – ikke kun ett par timer.
Når det gjelder barn skal det ikke være tilstrekkelig å få dagen til å gå opp og få tannhjulet til å gå rundt – det skal være kvalitet i alle ledd.