Leder for Utdanningsforbundet, Steffen Handal.

Utdanningsforbundet ber om ny vurdering av teststrategien

Utdanningsforbundet vil ha en ny vurdering av myndighetenes koronastrategi. De opplever en ny bølge av bekymringsmeldinger fra lærere.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag har Utdanningsforbundet hatt møte om koronasituasjonen i barnehager og skoler. De vil ha en ny vurdering av myndighetenes koronastrategi.

– Vi mener at nasjonale myndigheter må ta en ny vurdering på om det faktisk er riktig å holde på en teststrategi i stedet for en karantenestrategi, sier leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, til Dagbladet.

Før skolestart sa myndighetene at kommunene kan erstatte smittekarantene for personer under 18 år med testing.

– Vi hører om veldig varierende erfaringer med testing og testkapasitet, og noen melder at hurtigtesting på skolen tar mye tid. Vi hører også at opplegget med å teste seg ut av karantene ikke fungerer, sier Handal.

Les også: Smittetallene øker tre ganger så fort som FHI spådde

"Skal skole være en arena for smitte?"

Marit Himle Pedersen, sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet og leder for kontaktforum for grunnskole, forteller at de nå får inn en en ny bølge av bekymringsmeldingene fra medlemmene.

– Lærere og ansatte i skoler og barnehager har hatt en ekstremsituasjon i halvannet år der dårlig smittevern, hjemmeskole og raske omstillinger har tæret på kreftene. Dette gjelder alle våre medlemmer, inkludert ledere, sier Himle Pedersen.

Noen temaer går igjen i meldingene: Karantenefritaket for barn og unge har skapt stor usikkerhet, reglene er vanskelige å forstå og oppleves uforutsigbare. og flere er redde for å bidra til smittespredning.

Marit Himle Pedersen, sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet.

– Vi får meldinger fra gravide som opplever en utrygg arbeidssituasjon, og lærere som er redde for å ta smitte med seg hjem til uvaksinerte barn eller familiemedlemmer i risikogrupper. Noen stiller seg spørsmålet om det er meningen at smitten nå skal spre seg i samfunnet og at skolen skal være arena for dette, forteller Himle Pedersen.

Samtidig skryter hun av hvordan lærerne takler situasjonen.

– Våre tillitsvalgte er imponert over måten medlemmene våre takler situasjonen på. Men koronasituasjonen tar mye tid, og det kan igjen gå utover faglige aktiviteter.

Les også: Støre ber om vaksinesvar for 12-15-åringer

– Mangler beredskapsplaner

Marit Himle Pedersen forteller at meningene om gult eller grønt nivå er delte, men Utdanningsforbundet mener man uansett burde gått denne høsten i møte bedre forberedt.

– Prioritering av lærerne i vaksinekøen tidligere, slik Utdanningsforbundet har påpekt lenge, ville ha bidratt til at lærere ville opplevd et tryggere arbeidsmiljø. Mange mener også man burde ventet med å innføre grønt nivå til man så hvordan smitten utviklet seg i samfunnet. Og beredskapsplaner for blant annet testing, fravær og bemanning mangler fortsatt mange steder, sier hun.

Helsefremmende ledelse

Hennes oppfordring til arbeidsgiverne er å ha ekstra fokus på arbeidsmiljø og partssamarbeid fremover.

– For oss er et velfungerende partssamarbeid mellom tillitsvalgte, verneombud og ledelse nøkkelen for å finne gode løsninger for tiden fremover. Hva som er de rette tiltakene vil variere etter hvordan smittesituasjonen på hvert sted, derfor må det lokale samarbeidet på arbeidssted- og kommunenivå være avgjørende, sier Himle Pedersen.

– Nå trenger vi arbeidsgivere som praktiserer god og helsefremmende ledelse for å unngå at lærere blir sykemeldte eller til slutt velger seg ut av yrke. Å sikre en forsvarlig vikarordning er en viktig del av dette arbeidet.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS