Foto: Jørgen Jelstad.
Handal om lærerne som lønnstapere:– Uansvarlig av KS
Lærerne har svakest lønnsvekst for andre år på rad. Steffen Handal sier KS ikke tar ansvar for det han mener er en lærerkrise.
Fredag ble tallene fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) lagt fram. Disse tallene viser hvordan lønnsutviklingen endte opp i 2021 og legger grunnlaget for årets lønnsoppgjør.
Tallene viser at lærerne for andre år på rad endte opp med svakest lønnsvekst av alle grupper.
– Lærerne taper og lærerkrisen forsterkes, sier leder av Utdanningsforbundet, Steffen Handal i en pressemelding.
– KS tar ikke ansvar
Mens lønnsveksten i gjennomsnitt var 3,4 prosent for de største forhandlingsområdene, endte lærerne med en årslønnsvekst på 2,3 prosent.
– Dette er uansvarlig av KS. De har stått hardt på at frontfagsrammen skal brukes som et tak. Her ser vi resultatet. KS tar ikke ansvar for lærekrisen. Er det dette KS vil? spør Handal, som også skal lede årets lønnsforhandlinger for Unio kommune.
Krisen han sikter til er at det ifølge Utdanningsforbundet er store utfordringer med å rekruttere nok lærere, og at lærermangelen er prekær. I pressemeldingen peker de på at det mangler 16 000 lærere, og at søkertallene til lærerutdanningene går ned. KS har på sin side ment at kommunene har langt mindre utfordringer med å få tak i lærere sammenlignet med helsearbeidere.
– År etter år
Handal er svært bekymret over utviklingen som viser at offentlig sektor også i 2021 kommer dårligere ut enn privat sektor.
– Det er dette vi har advart mot, og dette var årsaken til at vi streiket i fjor.
Den streiken endte med tvungen lønnsnemnd, til stor frustrasjon for mange lærere.
– Nok en gang ser vi at lærerne ikke verdsettes lønnsmessig. År etter år opplever vi en svakere lønnsvekst for undervisning enn det andre grupper får. Det er åpenbart at rammen i offentlig sektor i det kommende lønnsoppgjøret må opp og være høyere enn det frontfaget og privat sektor lander på, sier Handal.
KS: – Har klart å løfte hele laget
KS mener på sin side at utviklingen over tid viser at frontfagsmodellen fungerer etter hensikten, som en norm for lønnsveksten og ikke et tak.
– De siste åtte årene har ansatte i kommunesektoren kommet noe bedre ut enn frontfaget i industrien. Kommunesektoren har brukt handlingsrommet i modellen. Vi har klart å løfte hele laget, og samtidig klart å prioritere grupper det er særlig vanskelig å rekruttere, sier Tor Arne Gangsø, arbeidslivsdirektør i KS, i en pressemelding.