Munch-kunst skal inspirere barnehagene
Edvard Munchs kunst skal inspirere norske barnehagebarn. Det sørger Munch-museet og Barnehageforum for med et nettbasert opplegg.
– Hva ser vi her? spør formidler ved Munch-museet, Julie Knoff Smith.
Tredelt «Munch i barnehagen»
Fortellingen «Jakten på Edvard Munch» av Anne Elvedal, hvor vi møter to barnehagebarn som besøker Munch-museet og legger ut på et eventyr for å finne ut mer om maleren.
Veileder om hvordan snakke med barn om ulike følelser, av den svenske forfatteren og foredragsholderen Maria-Pia Gottberg.
Fem videofilmer fra maleatelieret, der kunstpedagog Camilla Grieg jobber sammen med barnehagebarn og presenterer ulike teknikker og ideer.
Alt materialet ligger åpent for alle på www.barnehageforum.no/munchibarnehagen.aspx
De fem femåringene Anna, Eskil, Louise, Lucas og Maxmillian fra Lille Ekeberg barnehage i Oslo betrakter de store maleriene i Munch-museets festsal.
– Noen barn er på stranda. De leker.
– Noen bader.
– Edvard Munch kalte dette bildet «Forskerne». Hvorfor gjorde han det? Hva er en forsker? spør Julie.
– Det er en som ser rundt seg. En som finner ut ting.
– Det gjør vi også, i barnehagen!
Barna fra Lille Ekeberg barnehage deltok under lanseringen av prosjektet «Munch i barnehagen», som Munch-museet, Barnehageforum og støttespiller Sparebankstiftelsen presenterte 12. juni.
– Munchs bilder er åpne og inviterer barn inn. Barn er også åpne, det ser vi under omvisninger. De ser andre og nye ting i bildene, sa fungerende leder ved Munch-museets formidlingsseksjon, Hilde Ødegaard, under lanseringen.
Initiativtaker Trond Kristoffersen i Barnehage-forum la vekt på at Munchs bilder inviterer til frie assosiasjoner og til samtaler om store, og noen ganger vanskelige, følelser. Munchs liv var også fylt av spennende og engasjerende opplevelser.
– Derfor synes vi at alle barn, også de som ikke bor så nær museet, skal få møte Munch i aktiviteter, fortellinger og refleksjoner, sa Kristoffersen.
Lille Ekeberg-barna er kommet til Munchs bilde «Rød villvin».
– Hva er det vi ser her?
– Et hus som brenner?
– Nei, det ser ut som et hus som blør!
Formidler Julie forteller hva bildet heter, og forklarer hva en villvin er. Hun henleder oppmerksomheten mot mannen i forgrunnen. Hvordan ser han ut?
– Som han er redd ...
– Nei, som han er lei seg. Hvorfor er han lei seg?
– For at han ikke kommer seg inn i huset. Vill-vinen har stengt for døra. Det er derfor han er lei seg!
Egne bilder
Etter omvisningen er Camilla Grieg klar med blanke ark og maling-flasker i museets verksted. Maling man kan trylle med. Hun klatter primærfarger på en glassplate, legger et ark over, presser ned, og vips: Et bilde, med helt nye farger!
– Noen som vil prøve?
– Jaaa!
Så er de i gang. Engasjert og inspirert av Edvard Munch.