Foto: Roger Neumann
– La barna leke seksuelle leker i barnehagen
Ansatte i barnehagene må la barna få lov til å leke nakne sammen, mener barnehagelærer og foredragsholder Pia Friis.
– Seksuell lek er viktig for barn. De får en bekreftelse på at disse følelsene er normale og at andre også har slike følelser, sier Pia Friis. Hun er utdannet barnehagelærer og har vært styrer i flere år. Hun holder foredrag om seksualisert lek, og møter mange barnehageansatte som er redde for akkurat denne typen lek.
– Ansatte stopper, avleder og forhindrer seksuelle leker. De er så usikre at de heller sier nei, ta på dere klærne, sier Friis.
– Men kan ikke barna ta denne leken på fritiden, må det absolutt skje i barnehagen?
– Det er ikke sånn lenger at barn leker i låver, naust eller ute i naturen hvor de kan gjemme seg bort. Når de hentes i barnehagen er de gjerne med voksne resten av dagen. Så det er i barnehagen denne leken oppstår, og da må vi vite hvordan vi skal møte den, sier Friis.
– Frykten for overgrep har gjort at man er blitt engstelige for alt som har med nakenhet og seksualitet å gjøre, sier Friis. Friis mener åpenhet om seksualitet kan forhindre overgrep.
– Hvis barn går i en barnehage hvor det er lov å leke seksuelle leker så tør de også å fortelle det til voksne hvis det har hendt noe ubehagelig eller skummelt. Da vet de at det ikke kommer noen strenge reaksjoner, at de ikke får kjeft, sier Friis.
Psykolog Christian Lunde-Hansen mener det er viktig å skille den sunne seksualiserte leken fra den skadelige.
– Barn har medfødt seksualitet som de må få utvikle. Det er klart at det skjer gjennom lek, utforskning og gjensidighet, men denne seksualiteten kan ikke få utvikle seg fritt. Vi voksne må agerer når vi ser bekymringsfull adferd, sier psykolog ved Ressurssenter for vold og traumatisk stress, Christian Lunde-Hansen.
– Hvordan kan man skille lek fra overgrep?
– Det er ikke lett, men vi definerer den seksualiserte adferden som skadelig når adferden ikke er aldersadekvat, når det er makt eller press bak og når adferd ikke lar seg korrigere og justere, sier Lunde-Hansen.