Bassengene fylles med barnehagebarn
Tusenvis av barnehagebarn lærer nå å svømme gjennom en statlig støtteordning. Fylkesmannen i Nordland sier pengene ikke strekker til for å dekke behovet.
– Vi har lært å ta salto i vannet, sier Rania.
– Og å stå opp ned, sier David og kaster seg bakover så vannet spruter i Nadderudhallen i Bærum kommune.
De to fester svømmebrillene med et trenet grep og forsvinner under vann med beina i været. Snart spretter de opp igjen begge to.
– Se!
De går i Jongskollen barnehage, en av barnehagene som har benyttet seg av de statlige midlene til svømmeopplæring i barnehagen. I fjor ble det bevilget rundt 25 millioner kroner til barnehager som ønsket å gi barna tilbud om vanntilvenning. I år er potten økt til rundt 36 millioner kroner.
Aldri vært i svømmehall
Styrer i Jongskollen barnehage, Trude Stensrud, sier de fikk vite om ordningen etter tips fra en av fedrene i barnehagen som var svømmeinstruktør.
– Ungene elsker det. Vi har hatt med barn på dette som aldri har vært i en svømmehall før. Nå ser vi at de dykker og leker i vannet, sier Stensrud.
De kommer til å søke om støtte også i år.
– Det er også barn fra andre kulturer som ikke har samme tradisjon for å dra i svømmehallen med barna slik mange gjør i Norge. Dette er et veldig bra tiltak for disse barna som da lærer seg å bli trygge i vann, sier Stensrud.
Pengene går unna
Det er fylkesmennene som står for søknadsbehandling og forvaltning av midlene. En oversikt fra Utdanningsdirektoratet viser at pengene i all hovedsak blir brukt opp. 11 av 17 fylkesmenn har delt ut alle pengene. Totalt sett er det bare en halv million kroner av de 25 millionene som ikke ble delt ut i fjor.
– Behovet fra barnehagene er større enn midlene fra staten. Jeg er usikker på om vi får nok penger i år også, sier Monja Myreng hos Fylkesmannen i Nordland til Utdanning.
Nordland fikk en ekstrabevilgning på en halv million kroner i fjor utover de 850.000 kronene de hadde fått i første runde. I Nordland er det flere private enn kommunale barnehager som søker.
– Det var lurt at man åpnet for at barnehagene kunne søke direkte. Da vokste søkerbunken, sier hun.
I Nordland er søknadsfristen allerede gått ut og Myreng regner med at de vil dele ut pengene i løpet av mars.
– Pengene skal kunne brukes i inneværende barnehageår, sier hun.
Saken fortsetter under tabellen.
– Jo yngre, jo bedre
Venstre-politiker Abid Raja har vært en av de fremste pådriverne for å få gjennomslag for ordningen i budsjettforhandlingene med regjeringen. Etter flere drukningsulykker våren 2014 samlet han svømmeorganisasjoner og politikere for å diskutere tiltak. Raja sier tallene viste at mens kun halvparten av norske barn er svømmedyktige, er tilsvarende tall i nabolandene over 90 prosent.
– Vi var klart dårligst av alle. Da måtte vi gjøre noe. Svømmeorganisasjonene sa at jo yngre barn er, jo lettere er det å lære dem å svømme. De sa at barnehagen er det optimale stedet å begynne, sier Raja.
Dermed ble det en prøveordning i 2015 med ti millioner kroner, som senere er blitt utvidet.
– Tallene fra Svømmeforbundet viser at i fjor lærte rundt femten tusen barn seg å svømme gjennom denne ordningen. I år vil det gjelde tjue tusen barn, sier Raja.
Han har varslet kunnskapsministeren om at hvis de fortsatt sitter med styringen etter valget, må potten opp til femti millioner.
– Vi skal fortsette å øke denne potten, for vi ser at det har effekt, sier Raja.
– Tar litt lett på det
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har ingen intensjon om å skrinlegge ordningen i framtiden.
– Jeg kan ikke love at dette vil bygges ut til å bli en fast ordning for alle, men vi kommer til å ha det som en søknadsordning så lenge vi kan. Vi har ingen planer om å fjerne denne ordningen, sier Røe Isaksen.
Hans inntrykk er at svømmeopplæringen i opplæringsløpet ikke akkurat har blitt styrket de siste ti årene.
– Svømmeopplæring er ikke noe man kan velge vekk for skolene. Men mitt inntrykk er at man noen steder har tatt litt lett på det, sier Røe Isaksen.
Han peker på at regjeringen også har innført en egen ordning for nyankomne asylsøkere og flyktninger, og at de har endret læreplanmålene i skolen for å presse fram bedre svømmeundervisning i kommunene.
I fjor gikk det litt tregt med å få delt ut midlene til svømmesatsingen i barnehagen. Kunnskapsministeren sier det er et generelt problem med slike søknadsordninger.
– Det er ikke mangel på behov, men det var ikke mange nok som visste om ordningen, sier Røe Isaksen.