Skal kvalitetssikre språkkartleggingen
Kunnskapsdepartementet ønsker å rydde opp i barnehagenes praksis når det gjelder språkkartlegging av barna.
Det nedsettes derfor et ekspertutvalg som skal gjennomgå verktøy som brukes og som komme med anbefalinger om hvordan kvaliteten i arbeidet kan sikres, melder departementet i en pressemelding.
Forebygging av språkproblemer
De fleste barnehager kartlegger allerede barns språk. I Stortingsmelding nr.41 (2008/2009) Kvalitet i barnehagen ble det varslet et arbeid for å kvalitetssikre dette arbeidet.
– Vårt mål med språkkartlegging er å sikre at alle barn som har behov for hjelp med språket blir oppdaget tidlig. Det foregår allerede utstrakt bruk av språkkartleggingsverktøy i barnehagene, men kvalitetssikringen av dette må bli bedre, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.
Utvalget skal vurdere kartleggingsverktøyene i forhold til majoritetsspråklige og minoritetsspråklige barn, og i forhold til barn med nedsatt funksjonsevne. Utvalgets arbeid vil dreie seg om hvilke kartleggingsverktøy som egner seg til bruk i barnehagen og hvordan disse kan anvendes riktig for å gi resultater knyttet til språkstimulering og forebygging av språkproblemer hos barn.
I forbindelse med behandlingen av stortingsmeldingen om kvalitet i barnehagen, ble det bestemt at alle treåringer skal få tilbud om språkkartlegging i barnehagen.
Utvalgets medlemmer
Utvalget består av skandinaviske fagpersoner med spesialområder innenfor barneforskning og språkutvikling. Utvalget representerer en bred språkfaglig, pedagogisk og kulturell inngang til små barns språkutvikling.
Medlemmene i utvalget har alle erfaringer fra forskningsprosjekter og kartlegging av førskolebarn i barnehage, og samlet dekker de både det majoritetsspråklige, det minoritetsspråklige, det pedagogiske og det spesialpedagogiske feltet.
Medlemmer:
- Peter Østergaard Andersen (leder)
- Bente Hagtvet
- Dorthe Bleses
- Helene Valvatne
- Elisabeth Björklund
- Marit Gjervan
Utvalget vil starte sitt arbeid i september 2010 og avslutte i september 2011. Det vil bli knyttet en referansegruppe til utvalgets arbeid.