Steffen Handal og Erna Solberg på vei inn til landsmøtet. Foto: Jørgen Jelstad.
Erna Solberg kan ikke love mer bemanning i barnehagene
Statsministeren sier hun nå er mest opptatt av å få opp andelen barnehagelærere i barnehagene.
Onsdag denne uken hilste statsminister Erna Solberg til Utdanningsforbundets landsmøte fra talerstolen. I salen var det murring blant enkelte om at hun knapt nevnte barnehagene. På gangen etter talen understreker Solberg at hun også er opptatt av barnehagene.
– Veldig mange på landsmøtet er opptatt av bemanning i barnehagene. Har dere noen ytterligere ambisjoner når det gjelder bemanning?
– Akkurat nå har vi den bemanningsnormen vi har satt inn. Vi har sagt at vi kommer til å se på videre opptrapping, men vi har ikke noen planer direkte for det, sa Solberg.
Peker på strammere budsjetter
Hun pekte på at statsbudsjettene vil bli strammere i årene framover, noe som vil begrense muligheten for å spytte inn mer penger i offentlig sektor.
– Så akkurat nå jobber vi mest med å få gjennomført den pedagognormen vi faktisk har lovet, sier Solberg.
I regjeringsplattformen står det at regjeringen over tid skal jobbe for å øke andelen barnehagelærere til femti prosent.
– Mange barnehagelærere melder, gjennom #uforsvarlig og barnehageopprøret, at de ofte kan bli sittende en time eller to av dagen med 15 unger alene, at de ikke får tid til å skifte bleier eller til å trøste. Hva tenker du når du hører sånne historier?
– Jeg tenker det er viktig at barnehageeiere og kommuner passer på at det er god bemanning, og at den er forsvarlig. Det skal man gjøre. Det er jo en bemanningsnorm, sier Solberg.
Hun understreker imidlertid at barnehageeierne opererer innenfor ulike lokale forhold, og hun mener derfor det må være en viss grad av fleksibilitet i systemet til å rette innsatsen dit det trengs mest.
– Samtidig må man sørge for at det er nok voksne til stede sånn at det ikke blir vanskelige situasjoner, sier Solberg.
Svarte om lærerlønn
– Vi vet du ikke forhandler lønn, men hva tenker du om lærernes lønn?
– Det er en utfordring at når du har vært 16 år i skolen, har du nådd topplønn. Da får du en søken etter administrative jobber, vekk fra elevene. Det er en av grunnene til at vi er opptatte av lærerspesialister, at du som en kvalifisert og erfaren lærer kan være nær elevene og likevel oppleve at du får bedre betaling og mer respekt for den jobben du gjør, sier Solberg.
I videoen under kan du se hele intervjuet med statsministeren, hvor hun også svarer på spørsmål om en ny rapport om spesialundervisning i videregående.
Hele intervjuet med Erna Solberg ser du her: