Nestleder i Utdanningsforbundet, Hege Valås.
Foto: Jørgen Jelstad.
Kortere åpningstider i barnehagen:
«Det som er best for foreldre og for arbeidslivet, er ikke nødvendigvis best for barna»
Koronatiltakene har fått debatten om kortere åpningstid i barnehagene til å blusse opp for fullt. Utdanningsforbundet mener det er verdt å diskutere.
Det ble kraftige reaksjoner da oppvekstdirektøren i Trondheim kommune sa de ønsket å diskutere kortere åpningstider i barnehagene. Hun fikk støtte fra barnehagelederen i Levanger kommune som etterlyste en verdidebatt om hva barnehagene skal være.
Handler om bemanning
Nå får de to kommunale lederne støtte fra Utdanningsforbundet.
– Jeg synes dette er et interessant forslag som absolutt er verdt en diskusjon, skriver nestleder i Utdanningsforbundet Hege Valås, i en e-post.
Hun sier forslaget tydelig viser at det er mange ulike interesser i barnehagen.
– Det som er best for foreldre og for arbeidslivet, er ikke nødvendigvis best for barna, skriver Valås.
Det er erfaringene fra koronatiltakene som gjør at debatten om kortere åpningstider nå har blusset opp. Kortere åpningstid fører til bedre bemanning gjennom hele dagen, ettersom de ansatte ikke spres ut over like mange timer som før.
– Det har vist hvor godt det pedagogiske tilbudet i barnehagene kan bli, dersom rammevilkårene er gode nok. Barnehagelærere har alltid vært opptatt av gode og nære relasjoner, og mange har påpekt at bemanningsnormen bare gjelder noen timer i løpet av dagen, skriver Valås.
Forståelse for uro blant foreldre
Hun mener det er viktig å diskutere om barnehager primært skal innrettes med hensyn til hva som er best for barn, eller om arbeidslivets behov skal avgjøre.
– Jeg skjønner også at dette forslaget skaper uro blant foreldre, og at spesielt aleneforsørgere synes dette kan bli krevende, skriver Valås.
– For å møtes på halvveien kan vi se for oss at det legges inn økte ressurser, slik at det faktisk blir full bemanning gjennom hele barnehagedagen. Om vi ikke kutter åpningstid til 7,5 timer så kan vi gå et stykke ned fra ti til åtte eller ni timer, avslutter hun.