– Da vi vedtok flertallspartienes forslag til budsjett og handlingsplan i desember, lå det en verbalbestilling om et pilotprosjekt hvor vi øker grunnbemanningen i to utvalgte virksomheter i oppvekstsektoren og en virksomhet i helsesektoren for å se hvordan dette påvirker sykefraværet, forteller Silje Louise Waters, gruppeleder for SV i Fredrikstad og nestleder i Oppvekstutvalget.
Annonse
Nå er administrasjonen i kommunen i gang med å velge ut to seksjoner som skal være med i prøveprosjektet som skal finansieres innefor budsjett.
– Utvelgelsen gjøres på bakgrunn av fraværs-statistikk og hvem som ønsker å delta. Jeg håper vi får med én barnehage og én skole, sier Waters.
"Flere sier at de opplever at arbeidet i barnehagen over tid har blitt mer krevende, fordi krav og forventninger har økt uten at ressursene har gjort det samme", heter det i undersøkelsen.
Annonse
Over normen
– Målet er å få ned sykefraværet, men også bedre arbeidsmiljøet. Vi skal bemanne opp såpass at det ikke vil være nødvendig , forteller SV-politikeren i Fredrikstad.
– Men vi gjør dette først og fremst med tanke på barna. Det er til deres beste å ha en stabil voksengruppe rundt seg. Vi skal bemanne opp over normen, slik at det ikke skal være nødvendig å sette inn vikar ved sykdom, sier hun.
Kommunedirektøren bes om å innføre et pilotprosjekt på to utvalgte virksomheter i utdanning og oppvekst og én virksomhet i helse og velferd hvor sykefraværet er høyt og hvor kommunen øker grunnbemanningen. Hensikten er å se om dette har en positiv innvirkning på sykefraværet, jf. pilotprosjekt i barnehagesektoren i Stavanger som viste seg å gi betydelig økonomisk effekt. Prosjektet finansieres innenfor budsjett.
Waters mener prosjektet også kan føre til besparelser på vikarbudsjettene.
– Skal den nye bemanningen gjelde i hele åpningstiden i barnehagen som blir med i prosjektet?
– Foreløpig har jeg ikke detaljer på hvordan dette skal løses i praksis.
– Skal de "ekstra" ansatte være barnehagelærere?
– De skal i alle fall være kvalifisert for jobben.