Lærere i undersøkelse:
Svært få skoler har fått ekstra ressurser til å håndtere koronakrisen
Kun noen få skoler har fått tilført mer penger eller mer bemanning for å håndtere koronakrisen, ifølge en undersøkelse blant lærere.
Det viser en spørreundersøkelse Skolenes landsforbund har fått gjennomført blant drøyt 2000 lærere i Skole-Norge. De fleste av dem jobber i grunnskole og videregående.
Rundt halvparten svarer at de ikke har fått tilført noe ekstra ressurser, mens kun fem prosent sier de har fått noe ekstra. Over 40 prosent svarer at de ikke vet.
Mener det trengs mer krisepenger
Blant lederne som har svart på undersøkelsen, sier over 70 prosent at de ikke har fått tilført noe ekstra bemanning eller penger. Skolenes landsforbund mener undersøkelsen viser at kommunene har behov for langt mer penger gjennom krisebevilgninger fra regjeringen.
– Barnehager og skoler har over år vært «salderingsposter» i kommunebudsjettene. Dette har spesielt rammet bemanningen som er skåret inn til beinet, sier nestleder i Skolenes landsforbund, Terje Moen, i en pressmelding.
Anstrengt økonomi
Flere kommuner sliter fra før med anstrengt økonomi. I Tromsø og Kristiansand har politikerne vedtatt store kutt i skolebudsjettene, og tillitsvalgte har vært bekymret for hvordan koronakrisen vil kunne forverre situasjonen ytterligere.
– Vi har allerede varslet at vi er redde for at en del skoler i Tromsø ikke kan drive etter opplæringsloven. Hva skjer når man taper enda mer penger? sa leder for Utdanningsforbundet i Tromsø, Rune Bakkejord, i april.
Kutter lærerstillinger
I Ålesund kan det, ifølge Klassekampen, ryke 50 lærerstillinger innen august grunnet stram økonomi. Kommunen må kutte 125 millioner kroner.
– Vi har fått tydelig beskjed om å effektivisere, men mye er usikkert. Tida framover blir særdeles krevende for oss, sier kommunedirektør Astrid Eidsvik til Klassekampen.