Leder for Rødt Bjørnar Moxnes.
Foto: Helge Mikalsen/NTB
Rødt-lederen reagerer på flertall for tvungen lønnsnemnd: – En politisk skandale
Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer sterkt på at stortingsflertallet sier ja til tvungen lønnsnemnd i Unio-streikene.
– Etter at lærere, barnehageansatte, helsefagarbeidere og sykepleiere i over et år har stått i front for å håndtere pandemien, er det en politisk skandale at det eneste de får i retur fra stortingsflertallet er tvungen lønnsnemnd, sier Bjørnar Moxnes i en e-post til Utdanningsnytt.
Etter at regjeringen gikk inn for tvungen lønnsnemnd i kommunestreiken var Rødt-lederen kjapt ute med å meddele at de ville stemme nei når Stortinget skal behandle forslaget. De fikk støtte av både Miljøpartiet de Grønne og SV.
Men etter at innstillingen fra arbeids- og sosialkomiteen ble klar mandag ettermiddag, er det klart at det er et flertall for å si ja til tvungen lønnsnemnd. I komiteen var det kun SV som var imot bruken av tvungen lønnsnemnd. Hverken Rødt eller MDG er representert i komiteen.
– Kunne fortsatt streiken
– Sakene Stortinget har fått til behandling viser helt tydelig at det var mulig å fortsette streikene uten fare for liv og helse, og at fagforbundene var villige til å strekke seg for å finne løsninger. Men i begge sakene strittet arbeidsgiversiden mot. Arbeidsgiverne i offentlig sektor er Kommune-Norge og staten. Det er politikere som sitter med ansvaret både i KS og Oslo kommune, men de store etablerte partiene tar ikke det politiske ansvaret for gode arbeidsvilkår og streikerett for ansatte i velferden, sier Moxnes.
– Rødt vil stemme mot bruken av tvungen lønnsnemnd når saken kommer til Stortinget. Vi mener det åpenbart ville vært mulig å fortsette denne kampen for arbeidsvilkår og rekruttering på forsvarlig vis, men stortingsflertallet fratar ansatte i kritiske samfunnsfunksjoner i velferden den muligheten, sier Moxnes.
Les også: Forsker: – Tvungen lønnsnemd må endres hvis offentlig ansatte skal få reell streikerett
Senterpartiets Per Olav Lundteigen mener på sin siden at grunnlaget for å avslutte streiken var reelt.
– Det er ikke tvil om at det var fare for liv og helse. Grunnlaget for bruk av tvungen lønnsnemnd var derfor riktig, sier han til NTB.
Arbeiderpartiets Arild Grande mener Stortinget i realiteten ikke hadde annet valg enn å slutte seg til regjeringens vedtak om tvungen lønnsnemnd.
Han viser til et forslag fra Arbeiderpartiet, som ble nedstemt i fjor, om å innlemme kjernekonvensjonene fra International Labour Organization (ILO) i menneskerettsloven. Det ville gitt organisasjonene mulighet til å prøve vedtaket om tvungen lønnsnemnd for retten.
– Det er retten som burde vært arena for å vurdere regjeringens avgjørelse, ikke Stortinget, sier Grande til NTB.
– Gode argumenter
Blant de streikende var det svært mange lærere og sykepleiere, som mener lønna er for dårlig til å sikre god nok rekruttering til yrkene. Deres krav var en solid økning av reallønna. Nå ligger de an til å ende opp med rundt null i reallønnsøkning.
Selv om Lundteigen sier ja til tvungen lønnsnemnd, støtter han kravet.
– Lærerne og sykepleierne har gode argumenter for sine krav, mener han.