Bjørnson-året åpnet

I år er det hundre år siden Bjørnstjerne Bjørnson døde, og det skal markeres.

Bjørnson døde i Paris, og liket ble fraktet hjem på jernbane – den siste biten fra Danmark kom båren med et norsk panserskip. Alt foregikk på statens bekostning.

Ankomsten av Bjørnsons båre til hovedstaden fins på film, som nå er restaurert. Filmen kan ses på nettstedet www.bjornstjerne.no, som er Nasjonalbibliotekets nettside i forbindelse med Bjørnson-året. Nasjonalbiblioteket har fått det nasjonale ansvaret for å koordinere hundreårsmarkeringen av Bjørnsons død.

”Bjørnson for vår tid”

Dette er valgt som motto for satsingen. Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein mente det var i Bjørnsons ånd. Han var nysgjerrig, og vi skal i dette året være nysgjerrig på alle de sider som Bjørnson viste. Han er en del av vår historie, og han preget si samtid, samtidig som han selv var preget av den.

– Men preger han vår tid? På slutten av året skal det bli spennende å se om det er tilfelle, sa Moe Skarstein.

Tre steder med offisielle nasjonale markeringer

24. april i Oslo: Da åpner en Bjørnson-utstilling i Nasjonalbiblioteket. I Nasjonaltheatret skal vises forestillingen ”Bjørnson for vår tid”. Den skal presentere spennet i Bjørnsons liv og virke. Her skal en bli kjent med nasjonsbyggeren og internasjonalisten, forfatteren og kritikeren, ektemannen og levemannen, samt modernisten og romantikeren.

15.-17. mai på Aulestad og Maihaugen: Gjenåpning av Bjørnsons hjem, som har vært under omfattende restaurering. Forestillingen ”Seterjentens lørdag” framføres på Maihaugen. Det skal også være en utstilling.

1.-5. september arrangeres Bjørnsonfestivalen i Molde med internasjonalt seminar, festaften, teateroppsetninger og konserter. Ungdomsskoleelver viser fram sitt filmprosjekt ”Jeg velger meg Nesset”.  Bjørnsons barndomshjem, Nesset prestegård, vil være arena for ulike arrangementer.

Skolesatsingen

I løpet av skoleåret 2010/2011 skal det være et samarbeidsprosjekt mellom den kulturelle skolesekken og ungdomsskolen og den videregående skolen. Det skal lages en enakters forestilling ”Ordets kraft”, og man skal løfte fram Bjørnsons kamp for blant annet slovakene på begynnelsen av 1900-tallet. 

Direktør Ågot Gammersvik ved Maihaugen forteller til Utdanning at på alle skoler i Lillehammerområdet vil det være Bjørson-programmer. Gausdal videregående skole har god kontakt med skoler i Slovakia, og det har vært elevutveksling. Denne skolen skal også markere jubileet. Ungdommer fra Norge og fra områder i Øst-Europa der Bjørnson den gangen engasjerte seg, skal møtes på Nansenskolen for å diskutere spørsmål som Hamsun ville ha vært opptatt av i dag.

Nettsted

Ingjerd Skrede er redaktør for nettstedet www.bjornstjerne.no .

- Det inneholder en digital utstilling, med materiale som kan lastes ned. Her har en tenkt folkeopplysning, og stoffet egner seg utmerket til skolebruk, sier Skrede til Utdanning.

Powered by Labrador CMS