Midtstuen skole.
Foto: Hans-Petter Fjeld/Wikipedia Commons
Venneforening tjener penger på trafikale grunnkurs og jegerprøven – gir overskuddet til skolen
Ved Midtstuen skole i Oslo får venneforeningen inn penger ved å arrangere kurs. Det som blir til overs går til tiltak ved skolen.
– Vi arrangerer både jegerkurs, båtførerprøven og trafikalt grunnkurs. Fordi vi bestiller kurs for mange elever, får vi kvantumsrabatt. Kurslokaler får vi låne gratis av skolen. Rabatten gjør at vi både kan tilby rimeligere kurs til elevene og samtidig ta en liten fortjeneste per kursdeltager. Denne går uavkortet til Midtstuens skoles venner, forteller Sigurd Ulven.
Han har vært med i venneforeningen og FAU ved skolen i en årrekke.
Inntektene til venneforeningen utgjør opp mot 70.000 kroner i året, mens utbetalingene til skolen varierer etter behov, opplyser Ulven, som understreker at de, som er registrert i Brønnøysundregistrene, også avlegger årlige regnskaper.
Pengene de har gitt til Midtstuen skole, er blant annet blitt til benker i skolegården, beplantning, bordtennisbord og et juletre hvert år, samt en rose til hver av avgangselevene ved skoleavslutning.
Ifølge skolens hjemmesider har foreningen også betalt for både sykkelstativer, lavvoer og klassesett med pc-er. Men de siste årene er det strammet inn hva støtten skal gå til.
– Vi samarbeider med skolens ledelse og elevrådet om hva som skal prioriteres ut fra hva de har størst behov for. Forutsetningen er at pengene skal gå til ting og tiltak som alle elevene får glede av, og som kommunen eller Utdanningsetaten i Oslo uansett ikke bekoster, sier Ulven og legger til:
Offentlige skoler
med venneforeninger
Oslo: Uranienborg skole, Nordberg ungdomsskole, Berg skole, Bygdøy skole, Fagerborg skole, Frydenberg skole, Grünerløkka skole, Kringsjå skole, Midtstuen skole, Ris skole, Tåsen skole, Vinderen skole, Linderud skole og Oslo Katedralskole
Sør-Aurdal: Hedalen skole
Lofoten: Strønstad skole
Stavanger: Ramsvik skole
Sogn: Sogn jord- og hagebrukskule
Lista er basert på søk på Google og i Brønnøysundregistrene
– Selv om skolene på Oslo Vest er rammet av ekstra stramme budsjetter etter den nye fordelingsnøkkelen mellom øst og vest i Oslo, er det viktig at støtten fra venneforeningen ikke blir en kompensasjon for dette. Det er fremdeles skoleeier som skal bekoste skolegangen for barna.
Sper på budsjettene
Mandag fortalte Utdanningsnytt om venneforeninger som sper på skolers budsjetter. I Brønnøysundregisteret fant vi 17 venneforeninger ved offentlige skoler. Av disse er 13 registrert i Oslo, de aller fleste på vestkanten.
Inntektssystemene er forskjellige. Noen steder får man inne penger ved å stå for arrangement som 17. mai-feiringen, men mange steder opererer de også med medlemskontingenter. Felles for venneforeningene er at de hvert år bidrar med penger til skolene og elevene. De står for innkjøp av juletrær, støtter skoleturer, skidager og avslutninger, teateroppsetninger, kor og korps. De kjøper inn leker og utstyr til skolene.
Ved Tåsen skole har venneforeningen betalt for idrettsutstyr, bøker, leker, klatrevegg, sandvolleyballbane, lydanlegg og lerret. Kritikerne mener det er i strid med gratisprinsippet. Hos Tåsen skoles venner svarer de at venneforeningen er en måte å knytte bånd mellom skole og hjem.
Stramme budsjetter
Leder for Slemdal skoles venner, Astrid Lossius, mener pengene fra venneforeningen utgjør en dråpe i havet.
– Men det er oppsiktsvekkende at skolebudsjettene er så stramme at det er lite rom for noe ekstra. Det er der vi bidrar, sier hun.
– Det kan være skolebiblioteket som ber om penger til innkjøp av bøker, sosiallærer som ønsker midler eller utstyr til elevrådet og trivselslederordningen.
Venneforeningen ved skolen ble opprettet i 1992. «Foreningens formål er å samle inn midler til tiltak som kommer elevene til gode. Midlene går uavkortet til aktiviteter og utstyr til barna», heter det på skolens hjemmesider. Foreningen har et årsbudsjett på cirka 60.000 kroner. For noen år siden kjøpte de inn nye fotballmål til skolegården. De siste årene har de støttet andre typer tiltak, som arrangementer og annet sosialt, ettersom nye Slemdal skole er under oppføring og elevene i mellomtiden har vært busset til en midlertidig skole.
– Vi har en årskontingent på 300 kroner. Den er frivillig. Noen betaler også mer enn den summen, sier Lossius.
Gratisprinsippet og regler for gaver
Etter opplæringsloven skal offentlig grunnskole og videregående opplæring være gratis for elevene og foreldrene.
I paragraf 2–15 står det at kommunene ikke kan kreve at elevene eller foreldrene dekker utgifter i forbindelse med grunnskoleopplæringen. Det gjelder både undervisningsmateriell og faglige og sosiale aktiviteter som skolen arrangerer som en del av opplæringen.
Ifølge Utdanningsdirektoratet kan skolen i utgangspunktet motta gaver fra foreldre, elever eller andre.
Gaven må være:
- Frivillig. Foreldrene som gir gave, må gjøre det uten å føle press til å gi.
- Anonym. Det skal ikke være synlig hvem som ikke gir gaver.
Skolen kan ikke ta initiativ til aktiviteter som krever egen- eller foreldrebetaling. Foreldre kan på eget initiativ foreslå å bidra til en tur som krever mer penger enn det skolen kan bruke. Skolen har et ansvar for at innsamlingen foregår på lovlig måte.
Foreldre kan også velge å arrangere dugnader, kakesalg, loppemarkeder og lignende i stedet for å gi gaver til skolen, men også her må deltakelsen være frivillig.
Kilde: Udir.no