Byrådet mener forslaget til ny finansieringsmodell for videregående skole i Oslo vil være bra både for de mest og minst populære skolene. Foto: Sonja Holterman
– Skolene får råd til å ha færre elever i klassene
Byrådet i Oslo vil gi videregående skoler penger etter antall klasser, og ikke bare per elev. – Bra, mener byrådssekretær Tarjei Helland.
– Vi ønsker at omtrent 60 prosent av pengene fordeles etter klasser og rundt 40 prosent etter antall elever. Finansieringen skal ligge i det som er kostnadsdrivende, å opprette og drive klasser, sier Tarjei Helland, byrådssekretær i Oslo.
I dag følger pengene bare elevene, og dersom eleven slutter i løpet av skoleåret, forsvinner pengene.
– De skolene som i dag har få primærsøkere og som har mange elever med dårlige karakterer fra grunnskolen, vil få mer penger til å følge opp elevene. Det er helt nødvendig for å øke gjennomføringen, sier Helland.
I tillegg tror han det nye systemet vil føre til færre elever i klassene.
– De skolene som i dag har mange søkere og ofte veldig overfylte klasser, vil kunne få mindre klasser. Det tror jeg mange elever og foreldre er glade for.
– Kutt i budsjettet tre ganger i året
I dag mister skolene penger dersom elever slutter i løpet av skoleåret.
– På slutten av året har enkelte Oslo-skoler fått kuttet budsjettet med over tre millioner kroner, sier Helland.
– De mest populære skolene har en høy gjennomføringsprosent, mens de med færrest søkere har lavere. Det vil si at skolene som allerede sliter, får det enda vanskeligere, sier byrådssekretæren i Oslo.
Byrådet har evaluert dagens ordning, og Helland ble overrasket over funnene. – Vi visste at dagens modell hadde noen svakheter, men da vi undersøkte det, ble vi sjokkert. For enkelte rektorer er det nesten umulig å drive skole med dagens ordning, sier Helland.
– Lønna er lik, selv om det er få elever i klassen
I skolebudsjettet er det lærernes lønn som er den største utgiften. Denne utgiften er konstant, selv om flere av elevene i klassen slutter i løpet av året. Men tilskuddet fra kommunen forsvinner med elevene.
– Klassen må fortsatt ha en lærer, og læreren må ha lønn. Så da må rektor finne andre steder å spare penger, sier Helland.
Det er blant annet dette som har ført til at enkelte videregående skoler i Oslo har få søkere, de havner nederst både når det gjelder antall søkere og gjennomføringsprosent.
– Disse skolene har elever med svake karakterer, og trenger ressurser til å få hjulpet elevene gjennom videregående, sier Helland. Forslaget fra byrådet vil bli behandlet og stemt over i bystyret i Oslo i løpet av høsten.
– Saken kommer opp etter valget, sier Helland.
Tommel opp fra Utdanningsforbundet
Leder for Utdanningsforbundet i Oslo, Aina Skjefstad Andersen, er fornøyd med endringen:
– Det er bra at byrådet nå tar tak i de utfordringene som finnes med dagens system, sier hun.