Akutt behov for flere rørleggere – bransjen frir til de unge
Rørentreprenørene Norge melder om at det trengs 700 nye rørleggere per år for å dekke behovet. Og bransjen ønsker faste ansatte. Ikke vikarer. Bendik Lillebø Furubotn er en av lærlingene bransjen trenger.
– Ungdom som vil bli rørleggere, elektrikere, snekkere eller velger andre håndverksyrker og yrkesfag, har gode utsikter til jobb, sier Are Skaar Nielsen.
Han er fagsjef i Rørentreprenørene Norge, og sier at det spesielt er i de store byene interessen for yrkesfag har vært laber. Nielsen forklarer at Byggnæringens landsforbund (BNL) ønsker flest mulig fast ansatte, fremfor vikarer.
Behovet vokser
Da Are Skaar Nielsen begynte som fagsjef for ti år siden, beregnet man at det var behov for 450 nye rørleggere hvert år, det vil si at én promille av befolkningen. Og Norge har vokst både i antall innbyggere og ikke minst i byggenæringen.
Nå trengs det 700 nye rørleggere hvert år for å dekke det stadig økende behovet. 550 er én promille av befolkningen, og 150 er for å fylle stillinger som utenlandske håndverkere tidligere har hatt, og i tillegg møte den økende etterspørselen.
Håper på fast jobb
Bendik Lillebø Furubotn (26) flyttet fra Stavanger til Oslo for seks år siden. Han er lidenskapelig opptatt av laksefiske, og ønsket noen friår etter videregående.
– Det er ingen tradisjoner for håndverksyrker i familien, men pappa er hobbysnekker. Han sa at selv om han er handy, må han alltid ringe etter fagfolk hvis det er noe med rørene, sier Bendik.
– Det satte meg på sporet, og jeg kontaktet Ringside Rørleggerbedrift AS i Oslo. Der ble jeg tatt imot med åpne armer, og snart var en fire års lærlingkontrakt i boks.
Bendik har nå ett år igjen før han er ferdig rørlegger. Han stortrives i bedriften, og håper å få fast jobb der når han får fagbrevet.
Holdningsendring
Are Skaar Nielsen sier at yrkesfag i mange år har blitt snakket ned.
– Foreldreinnflytelsen er stor, og mange påvirket barna sine til å velge akademisk utdanning. Det var en gjengs oppfatning at de som valgte yrkesfag, var skoleleie og ikke hadde noe annet valg. Denne holdningen er i ferd med å snu. 2018 var yrkesfagenes år, og det satses nå på å få flere til å velge yrkesfag, også fra politisk hold, sier han.
– Det er stadig mer krav til dokumentasjon, og flere digitale duppeditter å forholde seg til. Vi ønsker smarte hoder velkommen i bransjen, sier Skaar Nielsen, som ikke ser bort fra at gamere vil gjøre det bra som håndverkere.
– Vi ønsker også flere jenter. Med de hjelpemidlene vi har i dag, er det ingen grunn til at jenter ikke skal mestre rørleggeryrket like godt som gutter. Dessuten er jenter ofte kreative og ser smarte løsninger. Rørleggerfaget er et bredt fag med plass til alle som vil gjøre en hederlig innsats.