Lærer Christian Lomsdalen tester seg jevnlig for covid – Ikke anbefalt, svarer FHI.
Siden skolestart har lærer Christian Lomsdalen testet seg en gang i måneden for å sjekke at han ikke har covid 19. – Det øker risikoen for at man får falske positive prøvesvar, svarer FHI.
– Jeg har ingen symptomer og har ikke vært i utlandet, men jeg tester meg jevnlig fordi jeg ikke vil være den som smitter andre, sier Lomsdalen.
Annonse
Han er lærer på videregående og har ansvar for tre klasser på mer enn 30 elever og en klasse med 16 elever ved Metis videregående skole i Bergen.
– En av klassene er en programfagsklasse, som har elever fra de fleste av skolens klasser, fra både VG2 og VG3. Da får jeg nærkontakt med mange elever i løpet av en fjortendagersperiode, sier han.
– Med såpass hyppig testing, tar ikke du opp testkapasitet som burde gått til andre?
– Jeg har vært tydelig på at jeg ikke tror jeg er syk og det har de ikke hatt noen ting å si på når jeg har ringt å bestilt testen. Det er en balansegang, jeg vil ikke belaste systemet for mye, men vil teste meg ofte. Ideelt sett kunne jeg tenkt meg å teste meg oftere.
Kommer det hurtigtester på markedet, som han kan ta selv, vil han gjøre nettopp det.
Lomsdalen forteller at det er ikke enkelt å overholde en av de viktigste smittevernreglene i skolehverdagen.
– Det er ikke mulig å holde avstand i et klasserom med 30 elever. Og en meter er jo ikke alltid nok til å unngå smitte, sier han.
Selv om skolen der Lomsdalen jobber holder alle fellesmøter digitalt, treffer han fremdeles også kolleger når han er på skolen.
– Jeg er ikke redd for å bli syk selv, men for at jeg skal bli en superspreder som smitter elever, kollegaer og familien min. Jeg bruker også maske når det er trengsel i kollektivtrafikken.
Men å teste seg så ofte er ikke i tråd med Folkehelseinstituttets anbefalinger.
– Vi anbefaler at ansatte i barnehager og skoler med symptomer skal holde seg hjemme, og bestille tid for testing. Nærkontakter eller personer som kommer til Norge fra røde land, kan teste seg uten at de har symptomer, skriver Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Avdeling for Smittevern og Vaksine i en e-post til Utdanningsnytt.
– Testing uten kjent risiko for smitte og uten symptomer øker risiko for at man får falske positive prøvesvar, og det er en ekstra belastning for laboratoriene.
Det er bare noen grupper som anbefalers testing uten at de har symptomer, opplyser Greve-Isdahl.
Det er:
Ved utbruddsituasjoner i helseinstitusjoner
Person som er i nærkontakt til et bekreftet tilfelle av covid-19
Helsepersonell som jobber pasientnært som har vært i utlandet
Personer som er i reisekarantene.
Ved innreise fra utlandet
– Kan det være noen yrkesgrupper der slik hyppig testing, selv uten symptomer, er aktuelt?
– Vi har ikke anbefaling om slik testing for noen yrkesgrupper, sier Greve-Isdahl.
– Læreren oppgir at når han ringer for å booke test forteller han at han ikke har symptomer. Han forteller at det er ingen som reagerer på at han er symptomfri når han ringer. Bør rutinene være andre ved legevakt/koronatelefon?
Til sammen er det meldt om koronatilfeller ved 24 av 5.730 barnehager, 57 av 2.799 grunnskoler, og 15 av 413 videregående skoler. Kun ni skoler har mer enn fem smittetilfeller blant elever og ansatte totalt.
Greve-Isdahl mener det er spesielt betryggende å se at det også er lite smitte i videregående skoler, når smitteverntiltakene er på gult nivå.
– Det tyder på at tiltakene er gode nok også for denne aldersgruppen, både i Oslo og andre områder med mye smitte. Det er dermed per dags dato ikke grunnlag for å øke tiltaksnivået. .
Lærer Christian Lomsdalen sier at han likevel kommer til å fortsette å ta disse testene til korona-pandemien er over.
– Er det ikke ubehagelig å ta disse testene?
– Det blir lettere for hver gang. Jeg har måttet ta sånn nesetest hver gang. Enten har de som tar testene blitt flinkere eller så har jeg vent meg til det.