Danmark: Ny folkeskoleavtale skal sikre flere lærere
Elevene får kortere skoledager, og skolene skal få flere lærere. Det er resultatet av et bredt politisk forlik i Danmark.
Onsdag 31. januar ble det, med stort flertall i Folketinget, enighet om en ny folkeskoleavtale i Danmark. Sju partier stilte seg til slutt bak avtalen.
Den går ut på at de yngste elevene skal få færre skoletimer. Og den enkelte skole skal få mulighet til å løfte undervisningen gjennom tilgang på flere lærere, skriver den danske avisen Nordjyske.
Kortere skoledager og mer frihet for den enkelte grunnskole til å løfte kvaliteten på utdanningen til fordel for elevene faller i god jord hos Danmarks lærerforening.
Til avisen Kristeligt Dagblad, uttaler Anders Bondo Christensen, formann i Danmarks lærerforening:
– Det har vært mye fokus på kvantitet. Det er en feilprioritering. Nå får vi bedre muligheter til å fokusere på kvalitet.
Politikerne mener de har lyttet
Det har i flere år vært en heftig strid rundt danske læreres arbeidstid og lønns- og arbeidsvilkår. Før den forrige folkeskoleavtalen ble inngått, var lærere i streik og arbeidsgiver gikk til lockout.
Utdanningsminister Merete Riisager fra Liberal Alliance og statsminister Lars Løkke Rasmussen fra Venstre mener de denne gangen har lyttet til lærerne, foreldrene og elevene, gjennom å foreta justeringer i den omstridte folkeskolereformen.
Dette er regjeringens oppskrift på å gjøre folkeskolereformen mer populær, melder Danmarks Radio.
Færre timer på de yngste og flere lærere
Skoledagen gjøres to og en kvart klokketime kortere for elever på 0. til 3. trinn. Det innebærer at elevene får en skoleuke som er tre timer kortere enn det som opprinnelig lå i folkeskolereformen.
Samtidig kan elever på 4. til 9. trinn få to timer mindre i uken. I alle klasser er det tatt tid fra undervisningen.
Partene er også blitt enige om finansiering. Pengene skal gå til bedre tilpasset undervisning og flere lærere, skriver Folkeskolen. Til sammen skal 128 millioner kroner fordeles i 2019, 283 millioner kroner i 2020 og 249 millioner kroner fra 2021.
Sju partier har forhandlet i fem måneder
Forhandlingene om ny folkeskoleavtale startet opp i oktober 2018. Da møttes den såkalte forhandlingskretsen som består av de sju partiene Socialistisk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale, Konservative, Liberal Alliance, Venstre og Dansk Folkeparti.
Det har tatt forlikspartiene nesten fem måneder å oppnå den nåværende avtalen. Underveis har undervisningsdepartementets møterom blitt erstattet med lokalene i Finansdepartementet, skriver bladet Folkeskolen. De skriver også at det har vært en heftig politisk debatt i mediene underveis.
Les også: Flere skoletimer førte til bedre karakterer