Danmarks regjering vil ha flere lærerstudenter i distriktene
For å få flere til å søke lærerutdanning vil den nye regjeringen opprette flere studieplasser i utkantene.
Tallet på søkere til folkeskolelærerutdanningene i Danmark har gått ned med 2 prosent fra 2018 til 2019, skriver bladet Folkeskolen.
– Dette er riktig ergerlig. For vi mangler lærere i skolen, sier Anders Bondo Christensen, leder i Danmarks Lærerforening til Altinget.dk.
Den nye sosialdemokratiske regjeringen vil nå opprette flere studieplasser i distriktene som et virkemiddel for å få opp søkertallene.
De politiske planene om flere studieplasser utenfor de store byene får støtte fra lærerstudentene.
– Vi vil gjerne ha flere studieplasser utenfor de store byene. Men det er en dårlig idé dersom dette gjøres ved å kutte studieplasser i de store byene og flytte dem ut, for vi har jo lærermangel og pedagogmangel nå, sier Rasmus Holme, leder i Lærerstuderendes Landskreds til avisen Jyllands-Posten.
– Lokalt tilbud gjør lærerstudiet mulig
Bladet Folkeskolen skriver om 22-årige Amanda Rex, som er en av 15 lærerstudenter som har søkt seg til en nyopprettet lærerutdanning i Randers på Øst-Jylland.
– Jeg har mann, en sønn på to og en bonusdatter på åtte år. Det gjør det vanskelig for meg å pendle. Det at jeg har mulighet til å studere i Randers, gjør det mulig for meg å ta lærerstudiet, sier hun.
I fjor fikk Profesjonshøyskolen Via University College tillatelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til å opprette en desentralisert lærerutdanning i Randers og en i Holstebro på vestsiden av Jylland.
Utdannelsesdekan Elsebeth Jensen ved Via University College sier til Folkeskolen at de har hatt for få studenter i år. Hun håper på 60 lærerstudenter i Holstebro og rundt 30 i Randers nå i august.
Etterlyser mer penger
Lærerutdanningen ved Københavns profesjonshøyskole har opprettet en avdeling i Helsingør på Sjælland.
– Det er en politisk beslutning at høgskoleutdanningene skal desentraliseres. Derfor har vi fått ekstra penger til disse studieplassene, foreller instituttsjef Lis Madsen til Folkeskolen.
Det første studieåret har det gått 15 lærerstudenter i Helsingør. I år håper de å få 25 lærerstudenter.
– Men distriksstudieplassene er dyre. Derfor er det ingen planer om flere desentraliserte studieplasser på lærerutdanningene med dagens økonomimodell, fastslår Madsen.
Les også: Frykter enda større mangel på kvalifiserte lærere