– Det skal lønne seg å arbeide
Da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) la fram regjeringens forslag til en ny pensjonsreform fredag, understreket han at en av årsakene til at vi trenger en ny pensjonsreform, er at dagens system ikke bidrar til at det er lønnsomt å arbeide.
– Alle som arbeider over 40 år får null kroner igjen i form av pensjonspoeng, sa Stoltenberg.
Han hevdet at det er spesielt lavlønte som vil tjene på den nye reformen. Alle år i arbeid skal telle, all inntekt skal bli pensjonsgivende, 1,35 prosent av hver krone, ufrivillig arbeidsløse skal opptjene pensjonspoeng, likedan vil verneplikt og omsorg for barn i inntil fire år gi pensjonsinntekt.
– Systemet vil ivareta sliterne i arbeidslivet og gi tilleggspensjon til alle som har hatt arbeidsinntekt. Samtidig stimulerer systemet til arbeid, slik at vi gjør fremtidens pensjon tryggere, sa Stoltenberg.
– Dette er en stor velferdsreform som gjør det mulig for den enkelte å velge i hvilket tempo innsatsen i arbeidslivet skal trappes ned, sa Stoltenberg.
Stoltenberg var overbevist om at reformen vil få flere i arbeid fordi det vil være lønnsomt å arbeide også etter fylte 62 år.
Ikke pensjonspoeng for studier
Stoltenberg er ikke villig til å innføre pensjonspoeng ved utdanning.
– Folk med høy utdanning tjener gjennomgående bedre enn de som ikke har utdanning. Dersom man skal gi gratispoeng til dem som ikke arbeider – hvem skal man i så fall ta de pengene fra? spurte Stoltenberg. Han understreket at den offentlige tjenestepensjonsordningen, som omfatter blant annet lærere og sykepleiere som kanskje ikke tjener så mye på å ta høyere utdanning, vil bli videreført inntil videre. Forhandlinger om hvordan den skal innrettes vil bli diskutert med partene i et seinere trinn av omleggingen av pensjonssystemet.
Nåværende pensjonssystem ble innført i 1967. Helt siden forrige Stoltenberg- regjering i 2000 har det vært arbeidet kontinuerlig med å komme fram til et nytt pensjonssystem.
Meldingen som ble lagt fram før helgen ble omtalt som grunnmuren i et nytt pensjonssystem. Her presenteres hvilken type folketrygd man ønsker seg for framtida, og som vil bli gjort gjeldende fra 2010.