- Vi kan ikke bare konsumere teknologi, vi må også utvikle den
– Oslo-skolen har tatt på seg den gule ledertrøya når det gjelder digitale læringsmidler og viser vei, sa byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, da han åpnet SETT-konferansen i dag.
Snorklipping, konfettieksplosjon, LCD-skjermer og teknologientusiasme. Det var noen av stikkordene på Norges Varemesse onsdag formiddag.
- Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, åpnet SETT-dagene om digitale læremidler sammen med leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal.
- Onsdag og torsdag er messehallen på Lillestrøm i Akershus fullstappet med ulike utdanningsaktører, utstillere og foredragsholdere på SETT-dagene.
- Ifølge medarrangør Utdanningsforbundet nettsider skal SETT-dagene «være en arena for å løfte fram det fremste som skjer i barnehage og skole innen både digitale og andre verktøy for læring og utvikling, med foredrag, workshops og utstillere».
– Ikke tilbakelent
– Oslo-skolen har tatt på seg den gule ledertrøya når det gjelder digitale læringsmidler og viser vei. Digitale læringsverktøy vil utvikle seg videre. Jeg tør ikke å spå fremtiden, men vi er nødt til å være fremoverlent på dette feltet. Jeg er veldig opptatt av at ikke bare skal konsumere teknologi, men at vi blir gjort i stand til å utvikle teknologi og utvikle arbeidsplasser, sier Johansen til Utdanning.
– Utdanningsstemmer som professor emeritus Svein Sjøberg og forfatter Bjørn Vassnes har vært kritisk til bruken av IKT i skolen, og mener det ikke finnes nok forskning som viser at det har gode læringsresultater for elever. Hva tenker du om det?
– Jeg er uenig med dem. Vi er i ferd med å utdanne fremtidens elever, og det er et betydelig ansvar skolene har, og Oslo-skolen er ikke tilbakelent på dette området, vi må være fremoverlente, sier han.
Arrangører av SETT-dagene er Easyfairs og Meet In Grind i samarbeid med Utdanningsforbundet og Oslo kommune, og SETT-dagene arrangeres for andre år på rad på Norges Varemesse.
Håper SETT-dagene kan inspirere
Utdanningsforbundets leder Steffen Handal håper SETT-dagene kan inspirere deltakere på messen, bidra til læring, men også dyrke frem et kritisk blikk på digitale og andre verktøy.
– Hvorfor trenger man en konferanse som SETT-dagene?
– Det er det flere grunner til. Det ene er at Utdanningsforbundet blir oppmerksomme på det som foregår på feltet, og kan aktualisere problemstillinger. Det gir våre medlemmer en mulighet til å få variert «input», og så gir det en mulighet for bedrifter til å vise frem hva de tilbyr, sier han.
Handal forteller hvordan Utdanningsforbundet skal sikre at læreres interesser og pedagogiske behov tas vare på i møte med kommersielle selskaper.
– Vi har vedtatt noen nye prinsipper som bør gjelde for fremtidens læremidler, og det gjør vi fordi vi vet at det til dels sterke kommersielle interesser involvert. Det kan vøre aktører som kanskje ikke er like opptatt av tilpasning til den enkelte elev, eller valgfriheten som den enkelte lærer vil ha. Jeg anerkjenner at det er en vanskelig balansegang, men det er interessant å gå inn i, sier Handal.
– Må kvalitetssikre læringsmidlene
72 foredragsholdere skal i ilden under årets to SETT-dager, og rundt 70 utstillere viser frem det nyeste innen læremidler. En av disse er Cappelen Damm undervisning.
Markedsansvarlig for læremidler i videregående, Hilde Haugen, sier det betyr mye for dem å møte aktører fra utdanningssektoren.
– Hva bør skoleeiere se etter når de skal velge seg ut digitale læremidler?
– De må se at det faktisk er et kvalitetssikret læringsmiddel, og ikke bare et tomt skall, sier Haugen.
– Hvordan skjer kvalitetssikringen hos dere?
– Vi bruker forfattere slik vi gjør til bokutgivelser, og de har faglig bakgrunn fra skolen. De er ute i skolehverdagen, og de får hjelp fra våre dyktige redaktører. Det er like gode produkter, bare på en annen plattform, sier Haugen.