Lærere utsettes i noe mer grad for diskriminering enn andre yrkesgrupper. Nå vil forskerne vite mer.
Illustrasjonsfoto: Mostphotos
Skal undersøke diskriminering av lærere
En tidligere studie har vist at lærere er mer utsatt for diskriminering i arbeidslivet enn arbeidstakere i andre yrker. Nå vil forskerne finne ut mer.
Forskerne søker lærere som kan fortelle om sine opplevelser. I 2015 ble det gjennomført en studie der man fant at lærere i barnehager og skoler, og advokater, opplever mer diskriminering i forbindelse med graviditet, foreldrepermisjon og småbarnsliv, enn folk i andre bransjer.
– Nå skal vi, på oppdrag, fra Likestillingsombudet, gjenskape den undersøkelsen og dessuten finne ut mer om hva det er de som blir diskriminert opplever, forteller Eirin Pedersen, seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet.
Overrepresentert
Studien består av en spørreundersøkelser, samt kvalitative intervjuer.
Forskerne er allerede i gang, men ønsker seg flere lærere som kan forteller om sine erfaringer (ekstern lenke til studiets hjemmeside).
– Vi ønsker å vite hva det er som skjer, og i hvilke sammenhenger lærere opplever diskriminering.
– Hva er typisk situasjoner?
– Det er vanskelig å definere når diskriminering skjer, men en tydelig eksempel er om man blir spurt om man er gravid eller planlegger å få barn i en ansettelsesprosess. Det kan også dreie seg om permisjon, tilrettelegging og ammefri, forklarer Pedersen.
– Hvorfor er lærere mer utsatt for slik diskriminering enn andre yrkesgrupper?
– Det kan skyldes at kvinner er overrepresentert i yrket, og at det som regel er de som utsettes for den type diskriminering. Men Det kan også være at både skoler og barnehager, som mange andre offentlige etater, har ganske tungrodde systemer som må gå opp, og lite ressurser å gå på for tilrettelegging for medarbeiderne.
Les også:
Oppgavene faller på kolleger
Pedersen og hennes kolleger skal også intervjue arbeidsgivere om nettopp dette.
Ifølge lovverket plikter arbeidsgiver til å tilrettelegge for de ansatte ved graviditet eller etter fødsel, men Pedersen forteller at i barnehager kan det imidlertid ofte bety flere oppgaver faller på kollegene.
– På samme måte plikter også arbeidsgiver å tilrettelegge for ansatte som kommer tilbake fra permisjon, men også dette blir vanskelig mange steder. Mange fagforeninger har dette med ammefri høyt oppe på agendaen, ettersom mange opplever at det er vanskelig å få til, sier Pedersen.
– Noen opplever også at de er fratatt ansvar mens de var ute i permisjon, og ikke får vende tilbake til samme stilling som de forlot.
I mars skal rapporten fra forskerne leveres Likestillingsombudet.