På Natur videregående skole er hundefag en godbit

Heidi Tokstad er ikke bare hundeeier. Hun leder også en skole der elevene kan ta fagbrev på hund. Skolen har vært truet av nedleggelse, men nå er det klart at den får fortsette.

Publisert Sist oppdatert

– I dag er jeg veldig glad for å kunne fortelle at vi har konkludert med at vi kan innlemme Natur VGS i det offentlige utdanningstilbudet i Oslo, sa Eidsvoll på en pressekonferanse onsdag.

Styret ved privatskolen vedtok å legge ned skolen til sommeren etter at byrådet bestemte seg for å kutte støtten til skolepenger. Byrådet har siden mars jobbet for å utrede muligheten for å gjøre skolen til en del av det kommunale utdanningstilbudet.

Yrke har tidligere intervjuet rektor Tokstad om mulighetene til å ta fagbrev i dyrefag.

– Dyr gjør noe med mennesker, og når vi veksler mellom teori og praksis, opplever elevene mestring, sier Heidi Tokstad.

I undervisningen må elevene både lære teori, observere hundene og trene ferdighet.

Rektoren er opptatt av at alt skal skje på hundens premisser.

– Hunden liker hodebry og godt samarbeid, og det er viktig at de to har det gøy sammen, sier rektoren, før hun viser vei til treningshallen. Der er halve klassen i gang med å øve til bronsemerket i lydighet, mens resten har teori i klasserommet. Dette fordi det ikke skal bli for trangt og ståkete.

Fagbrev

I mange år var hund fordypningsfag på vg2 naturbruk. Nå ligger det under programområdet heste- og dyrefag, og elevene kan gå ut i lære for å få yrkeskompetanse som dyrefaglært.

Dyrefagarbeidere med spesialitet hund er en formell yrkesutdanning som har plass flere steder i yrkeslivet. De brukes i forsvaret og hos politiet og tollerne. Men du kan også starte hundebarnehage, bli profesjonell hundelufter eller gjøre noe annet relatert til hund.

Yrke har tidligere besøkt Natur videregående. Her er reportasjen fra den gangen:

Luna sitter rak i ryggen og kikker opp på Synne Therese Paulsen. Når de har full kontakt, får hunden ros og et lite belønnings-slikk fra en tube med skinkeost. Duoen går på Natur videregående skole sammen.

En dag i uken må mormoren til Synne Therese Paulsen se langt etter Luna. Da skal den to år gamle welsh springer spanielen på skolen. Den er en del av undervisningen på vg2. Velger du fordypning i hund, kan du ikke møte opp alene. En del av de 15 elevene har sin egen firbente venn, mens andre låner av familien eller kjente.

Da Yrke var på besøk på Natur videregående skole, var hovedoppgaven å øve for å ta bronsemerket i lydighet. Vi kommer tilbake til hallen med ivrige hunder og elever, men først skal vi en tur innom rektor Heidi Tokstad, som har bena godt plantet i den praktiske hverdagen.

Midt i bærekraftsuken

Det vil være en overdrivelse å si et Natur videregående skole ligger i grønne omgivelser. Den klemmer seg inn mellom næringsbygninger, nesten vegg i vegg med Ikea, på Furuset i Oslo. Og bakom suser E6-en.

Men dette legger ingen demper på entusiasmen du finner på skolen. Der går det 130 elever – alle på naturbruk. Flertallet velger å få studiekompetanse, men det er også en del som går ut i lære og tar fagbrev.

– Nå har vi tverrfaglige, bærekraftige uker, der elevene er blandet. Innholdet spenner fra byttedag, der elevene kan bytte alt fra klær til brukt hunde- og hesteutstyr, til matlaging. I går kokte vi suppe på selvslaktet høne, sier rektor Heidi Tokstad. For henne er det viktig at skolen tar vare på miljøet og forvalter ressursene best mulig.

Selv om rektoren skal ha overblikk over hva som skjer på hele skolen, så er ikke dyreliv ukjent for henne. Hjemme på småbruket på Feiring har hun både hunder, hester, katter og høner.

Unge Encas er en av fire schæfere som Heidi Tokstad eier, for ved siden av å være rektor er hun aktiv brukshunddommer og trener for redningshunder.

– Bli. Synne Therese Paulsen har satt fra seg Luna, og nå skal hunden holde seg i ro. Spanielen tar raskt beskjeden og venter på neste trekk. Noen sekunder går før belønningen kommer. – Braaa! Synne Therese roser og gir en centimeter skinkeost som belønning. For 17-åringen er målet på sikt å jobbe som hundefører i politiet.

– Jeg har en lidenskap for dyr og er ikke så glad i å sitte stille.

Golden retrieveren MiTo har også en liten pause og svinser innom Luna og Synne Therese for å hilse på.

Lektor Kate Iren Tangnes følger med og gir råd og veiledning. Hun er lærer i hundefag, og i dag har hun også med sin egen hund Kråka til undervisningen.

Lærer lederskap

– Faget egner seg for dem som er glad i hund, og er interessert i å jobbe med dem. Du lærer også godt lederskap, som kan være nyttig også ellers i samfunnet. Tre stikkord er å ha god struktur, være konsekvent og gi positive tilbakemeldinger, sier Kate Iren Tangnes.

Det er ikke lov å rope nei eller å ta hardt i hundene.

For Lene Marie Hansen har fordypningsfaget i hund vært en ny og positiv skoleopplevelse. Hun har testet annen utdanning, uten å finne seg til rette. På fanget sitter omplasseringshunden Tico. Da Lene Marie overtok mittelspitzen, hadde den det ikke bra.

– Han var en problemhund som var urolig og stresset, men nå er vi blitt bestevenner, sier Lene Marie. Duoen har pause, og Tico ligger rolig på fanget. Planen etter skolen er å flytte til en gård der det er mulig å ta seg av hunder som har det vanskelig.

Powered by Labrador CMS