Utslitte lærere kan føre til avlyst eksamen
Debatt: Lærerne er en solid grunnmur for skolen, men nå er presset i ferd med å bli for høyt. Grunnmuren slår sprekker.
Selv den sterkeste grunnmuren vil gi etter når presset blir
stort nok.
I Ålesund melder NRK at lærere ikke tror det blir eksamen. Grunnen er at lærerne ikke tar sensoroppdrag på grunn av høyt arbeidspress. Mange er rett og slett utslitte.
Eksamen er viktig. Når den muligens ikke kan gjennomføres, er det et alvorlig faresignal. Dette er heller ikke spesielt for Ålesund. Lærere fra hele landet melder om høyt arbeidspress. Enkelte forteller at de må jobbe deltid for å kunne rekke over alt og samtidig ikke bli utmattet. Hva er det egentlig som skjer i norsk skole?
Kravene til lærerne øker. Rapportering, dokumentasjon, krav til undervisningen, ansvar for elever med særskilte behov, sterkere styring fra arbeidsgiver. Samtidig når ikke lærerne gjennom i lønnsforhandlinger.
Jeg kaller det rovdrift. Det er en form for drift hvor kravene og presset øker uten anerkjennelsen og rammene som er nødvendige for å kunne innfri. Lærerne er satt sjakkmatt.
Ingen tar ansvar
Samtidig vil ingen ta ansvar for situasjonen som har utviklet seg. Regjeringen peker på KS, og KS peker på kommunene og andre yrkesgrupper i kommunal sektor. Dette er en pekelek som kan fortsette i en uendelig sirkel. Slik slipper man bekvemmelig nok å ta tak i noe som helst.
For å stanse denne sirkelen, er første steg å slå tydelig fast at skolen og lærernes arbeidsforhold er et politisk ansvar. Og som alt annet i politikken, så er det mulig å gjøre noe med det dersom viljen er der.
Det er ikke slik at det er naturgitt at skolen skal være en arbeidsplass som sliter ut sine ansatte. Skolen kan heller være en arbeidsplass med fornøyde ansatte som får tid til å gjøre jobben og som har overskudd. I dagens skole kan det kanskje høres ut som en utopi, men det kan bli en realitet. Vi vet hva som kreves.
Voksentettheten må økes og flere yrkesgrupper må inn i skolen. Lærerne må få mer tid til kjerneoppgavene sine ved å redusere krav til rapportering, dokumentasjon og testing. Og lønnen må opp på et nivå som reflekterer kompetansen, ansvaret og arbeidsmengden lærerne har.
Les også: Dette gir utbrenthet hos lærere
Avlyst eksamen er alvorlig. Men dersom politikerne ikke tar tak i situasjonen nå, er jeg redd for at det kan bli enda mer alvorlig både for elever og lærere.
Det må bli stopp på rovdriften på lærerne.
Ingen grunnmur er så sterk at den ikke kan rives. Og jo flere sprekker, jo større er faren for at det hele raser sammen. Nå er det derfor på tide å ta grep. Det må bli stopp på rovdriften på lærerne.