Korona-kullenes høye karakterer øker inntakskrav:
– 2019-kullet burde også få søke uten eksamenskarakterer
Martin Bergsjø Østberg (20) og Sarah Maria Dahl (21) gikk ut av videregående med veldig gode karakterer, og tok sjansen på å utsette studiene ett år. Så kom koronakullene.
Våren 2019 gikk Martin Bergsjø Østby (20) og Sarah Maria Dahl (21) ut fra Elvebakken videregående skole i Oslo, ett år før pandemikullene. Det har fått store konsekvenser for dem.
Karaktersnittet for elever som avsluttet videregående i 2020 var høyere enn året før. Dette skyldes både at elevene fikk høyere karakterer i standpunkt enn tidligere, og at de ikke hadde eksamen. Karakterstatistikken viser at snittet i norsk skriftlig økte fra 3.9 i 2019 til 4.2 året etter. I sidemål gikk snittet fra 3.65 til 4.0.
– Jeg kom inn på journalistikk rett etter videregående. Men siden jeg kom inn med god margin, tok jeg sjansen på å takke nei og heller jobbe ett år før jeg begynte på studiene. Du kan jo tenke deg at jeg angret litt på det i fjor, sier Sarah.
Fra 2019 til 2020 økte inntakskravet for å komme inn på journalistikk uvanlig mye. Sarah konkurrerte da med korona-kullet som fikk uvanlig gode standpunktkarakter og ikke hadde eksamen. Martin kom inn på profesjonsstudiet i psykologi rett etter videregående.
– Jeg hadde såpass høyt snitt at jeg tok sjansen på å takke nei, bruke året på folkehøyskole og så var planen å gå i gang med studiene i 2020, sier han.
Også Martin angret litt på den avgjørelsen.
Les også: Flere lærerstudenter fullfører raskere
5,5 i snitt var ikke bra nok
– Jeg ble litt overrasket da jeg ikke kom inn i fjor, og at inntakskravet hadde økt så mye, sier Martin.
Han gikk studiespesialisering og hadde et veldig høyt snitt da han gikk ut, 55,3 poeng. Over halvparten av karakterene hans var altså seks. Det ville gitt ham plass på de aller fleste studier i 2019, inkludert psykologi. Martin var derfor ganske trygg på å få plass på psykologistudiet året etter også. Men da konkurrerte han med studiespesialiserende elever som fikk et snitt på nesten en karakter over de tidligere kulls karakterer. De hadde heller ikke eksamenskarakterer som ofte drar ned snittet.
Sarah Maria Dahl har en lignende historie.
– Jeg følte det gikk bra med karakterene på videregående. Jeg ville inn på journalistikk og jobbet hardt for å få gode nok karakterer til det, sier Sarah.
Hun fikk 5 i snitt i standpunktkarakterer.
– Men eksamenskarakterene dro meg ned. Jeg gikk faktisk ned med 0,4 poeng på de fire eksamenene, sier hun. Men det var ikke verre enn at hun fortsatt kom inn journalistikk på Oslo Met.
– Det er jo vanlig å få litt dårligere på eksamen, så jeg hadde regnet med det. Og hadde jo fortsatt gode nok karakterer til det jeg ville, sier hun.
Sarah var trygg på hun kunne utsette studiestart ett år.
– Jeg hadde lyst til å jobbe meg opp litt penger til studieårene, så jeg takka nei til plassen, sier Sarah.
Året etter kom hun ikke inn.
Les også: Pandemien har gitt lærerutdanningene et stort arr
Privatistkullet
– Plutselig hadde kravet til karaktersnitt økt til noe over fem. Jeg hadde jo ikke sjans, og det var jo litt av et sjokk. Opptaket til høyere utdanning har blitt helt uforutsigbart for oss. Det er rett og slett ekstremt urettferdig, sier Sarah.
Martin er enig.
– Det er ikke mulig å sammenligne disse kullene, sier Martin.
Koronakullets høye snitt har ført til at de som gikk ut før er blitt privatistkull.
– Veldig mange tar opp fag, men det jo noen som ikke orker eller har råd til det. De sliter jo nå, sier Martin. Sarah har mange venninner som tar opp igjen fag.
– Dette er jenter som gjorde egentlig gjorde det godt nok på videregående, men så fikk man dette plutselige hoppet. Nå må de ta opp fag og det tar jo både mye tid og koster masse, sier hun.
– Bør få søke uten eksamenskarakterer
Sarah mener det burde bli mulig for de som gikk ut i 2018 og 2019 å velge om de vil søke med eller uten eksamenskarakterer.
– Det vil gjøre det litt mer rettferdig i alle fall. Vi har fortsatt lavere standpunkt i snitt, men slipper i alle fall at eksamenene drar oss enda mer ned, sier Sarah. Hun ville i utgangspunktet inn på journalistikk, men har nå funnet ut at en kreativ linje på Westerdahls frister mer. – Jeg håper jeg kommer inn der i år. Det hadde vært fantastisk, sier Sarah.
Martin har søkt psykologi igjen.
– Jeg søkte i år igjen, men nå kommer et nytt koronakull. Jeg regner ikke med at jeg kommer inn, sier han. Men legger til: – Jeg har jo fortsatt et høyt snitt og kommer inn på andre studier. Det blir nok bra uansett.
Fakta:
Gjennomsnittskarakteren i 2019 inneholder både eksamens- og standpunktkarakteren, mens den i 2020 bare er standpunkt. Dette er tall for elever som gikk tredje året på studiespesialisering.