Kunnskapsminister Guri Melby (V).. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Avlyser muntlig eksamen i videregående skole

Regjeringen har bestemt at alle muntlige, muntlig-praktiske og praktiske eksamener i videregående skole avlyses våren 2020.

Publisert Sist oppdatert

– Vi skulle selvsagt aller helst gjennomført eksamen som vanlig, men vi lever ikke helt som vanlig, sa Guri Melby på pressekonferansen tirsdag.

Fra før av er alle skriftlige eksamener i videregående skole og alle eksamener på ungdomstrinnet avlyst. Det betyr at lærerne skal sette alle karakterene siste opplæringsuke.

– Da får lærerne bedre tid, og vi kan prioritere eksamen for privatistene. Det viktigste for elevene i videregående er at de får en grundig standpunktvurdering og vitnemål, sa Melby, og henvendte seg også direkte til elevene.

– Det er ikke sommerferie ennå, understreket hun.

– Nå kan dere bruke tiden frem til sommeren til å ta igjen tapt undervisning og forbedre standpunktkarakterene.

– Fornuftig avgjørelse

Både fylkene og Utdanningsforbundet har rådet regjeringen til å avlyse muntlig eksamen i videregående. Fylkene har understreket at de ikke vil greie å gjennomføre både eleveksamen og privatisteksamen. De har verken lokaler eller eksamensvakter til å gjøre begge deler parallelt.

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal mener regjeringens avgjørelse er fornuftig.

– Dette er en avgjørelse helt i tråd med råd fra en nesten samlet skolesektor, sier han til Utdanningsnytt. Men understreker at skoleåret er ikke ferdig med dette.

– Nå blir standpunktkarakteren viktigere og veldig mye vil handle om å gi elever og lærere mulighet til å skaffe et godt vurderingsgrunnlag, sier han.

Regjeringen har tidligere besluttet å endre på reglene slik at det blir enklere for fylkeskommunene å gjennomføre fag- og svenneprøver for de lærlingene som rammes av koronapandemien. Disse prøvene skal gjennomføres så normalt som mulig denne våren.

Viktig å prioritere privatistene

I pressemeldingen fra kunnskapsdepartementet heter det at forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) er fornøyd med at fylkeskommunene skal sette inn alt for å gjennomføre privatisteksamen.

– Det er viktig både for den enkelte og for samfunnet at privatistene kommer seg videre, og ikke må sette livet på vent ett år. Jeg er opptatt av at alle skal ha likest mulig utgangspunkt for å søke seg til høyere utdanning. Da er det viktig at alle fylkeskommuner sørger for at de som hadde planlagt å ta privatisteksamen får gjort nettopp det, sier Asheim.

Smittevern på privatisteksamen

Utdanningsdirektoratet og Folkehelseinstituttet har sammen laget en smittevernveileder for privatisteksamen. Denne inneholder konkrete smittevernråd om størrelse og utforming på eksamenslokaler, hvordan man kan holde avstand og antall kandidater som kan gjennomføre eksamen samtidig.

Les veilederen her.

Powered by Labrador CMS