Røde Kors ber lærerne sjekke om elevene har noen å være med
Barn og unge kan velge en eller to korona-venner. Røde Kors blir kontaktet av mange som ikke er blitt valgt. – Lærere må ta ansvar, sier Nelli Kongshaug i Røde Kors.
– Barn får bare leke med en eller to faste venner. Hvis du ikke blir valgt, er det veldig sårt, sier Nelli Kongshaug, leder for Røde Kors sin hjelpetjeneste til barn og unge, "Kors på halsen". I disse dager er det en del barn som forteller om ensomhet.
– Det er naturlig at barn og unge velger bestevennene sine. Er man litt utenfor til vanlig, og ikke har en bestevenn, så er man det i alle fall nå, sier Konsghaug.
Etter at skolene stengte har myndighetene rådet foreldre til å passe på at barn bare leker i små grupper, at de holder avstand og har faste lekevenner. Alt for å hindre smitte av koronaviruset.
– Ensomheten som oppstår nå, er vanskelig å få øye på. I mange tilfeller er det nok foreldrene som avtaler og passer på at barna ikke er med for mange. Og foreldre har jo ikke oversikt over de andre barna i klassen. De vet jo ikke om alle har noen å være med, sier Kongshaug.
Ber lærerne ta tak i problemet
Hun oppfordrer lærerne til å ta en-til-en samtale med alle elevene.
– Hør hvordan de har det, og spør om de har noen å være med, sier Kongshaug.
Hun ber lærerne forsikre seg om at alle har en venn de kan møte ute eller på digitale flater.
Kontaktlærere legger opp hjemmeundervisningen ulikt, og ikke alle har tett kontakt med elevene. Det råder Kongshaug dem til å ha.
– Og dersom læreren får høre at et to barn ikke har noen å være med, prøv å koble dem sammen, sier hun.
Dersom dette er vanskelig, mener Kongshaug det kan hjelpe å ha gruppeoppgaver på nett.
– Sett sammen grupper som skal løse en oppgave sammen, digitalt, er hennes råd.
Lederen for "Kors på halsen" håper lærere tar utfordringen.
– Det er så viktig at barn og unge føler at de er med på noe, at de er en del av en gruppe eller klasse, selv om skolen er stengt, sier Kongshaug.
Stor pågang
De første dagene etter at skolen stengte var det mange barn og unge som tok kontakt med "Kors på halsen".
– Det var mange som var urolige for korona, og hva som skjer nå. Men nå spør de om det de gjør vanligvis, forteller Kongshaug.
Flere av Røde Kors sine tiltak rettet mot barn og unge er stengt, for å hindre spredning av koronaviruset, men "Kors på halsen" er åpent som vanlig.
– Vi har rusta opp tilbudet, og står klar til å svare på spørsmålene fra alle barn og unge som lurer på noe.