Kristian Valberg Johnsen, Silje Ingebrigtsen, Maria Andersen og Mia Enoksen har enten vært eller skal til London takket være Erasmus+. En ny erfaring for dem alle. Foto: Wenche Schjønberg
– Alle arbeidsoppgaver er ikke like morsomme eller givende
Svært annerledes. Men absolutt spennende. For Svolvær-elevene ble blant annet møtet med London en lekse i at ikke alle jobber er like morsomme.
To av elevene som var med på London-turen fra Svolvær i fjor, beskriver møtet med storbyen som noe de absolutt ikke angrer på å ha vært med på.
Denne artikkelen er også publisert i Yrke nr. 1/2017
Fakta om Erasmus+
- Samler EUs tidligere programmer for utdanning, ungdom og idrett i et integrert program.
- Er verdens største utdanningsprogram med et budsjett på 14,7 milliarder euro.
- Mer enn 4 millioner personer mottar støtte til utdanning, opplæring, praksis eller frivillig arbeid i utlandet fra programmet.
– Folk var hyggeligere enn her. Veldig hyggelige, sier Maria Andersen fra Svolvær som har gått helsefag Vg2 og nå går påbygg. Hun skildrer levende hvordan hun hadde det da hun reiste, hun var litt engstelig, det var første gang hun reiste hjemmefra på egenhånd. Bortsett fra en tur til Spania hadde hun aldri vært utenfor Norge da hun dro til England.
– Men jeg kjente også spenning, sier hun.
Maria arbeidet på senter som drev veldedighetsarbeid og ble sjokkert over hvor mye fattigdom hun så.
Ny veske
– Det var veldig trist. Der dro jeg og kjøpte meg ny veske. Så sto folk i kø med barna sine for å få seg mat, beskriver hun.
Også Silje Ingebrigtsen fra Svolvær er glad hun ble med på reisen. Selv om hun kjedet seg en del på jobb, og synes hun fikk for få arbeidsoppgaver, skjedde det også mye morsomt i de to ukene hun hadde praksis på et it-senter.
Drittoppgaver
– Jeg synes jeg ble satt til mange drittoppgaver, sier hun på klingende nordnorsk.
– Og det var kanskje noe av det beste, jeg lærte hvordan det er å ha en drittjobb, samtidig var det mye morsomt, sier hun.
Silje bodde hos en vertsfamilie som besto av en enke fra Karibia.
– Det gikk i mye kylling og fish and chips, sier hun om maten.
Noe som imidlertid var svært morsomt, var å handle, fant hun ut, på selveste handlegata Oxford Street.
– Den gikk jeg aldri lei av, sier Silje Ingebrigtsen som nå er elev på MK3.
«Stå han av»
Hun forsøkte å klage på arbeidsoppgavene til AD College, partnerorganisasjon i London som deler ut jobbene til Erasmus+-elevene, men det førte ikke fram. Nå tenker hun at hun lærte av det, at ikke alle arbeidsoppgaver er like morsomme eller givende.
– Jeg lærte at man må bare stå han av, sier hun.
– Hva var det mest nyttige dere lærte?
– Å bo alene, reise alene, ha ansvaret for egne penger og få prøvd litt selv, også å kjenne på hjemlengsel, sier de to jentene.
Ny erfaring
Nå er det blant andre Kristian Valberg Johnsen fra Vestvågøy og som går Vg2 medier og kommunikasjon og Mia Enoksen fra Vesterålen og som går Vg2 reiseliv, som er klare for Englands-tur. Begge har søkt og vært på intervju og blitt tatt ut. Begge gleder seg.
– Jeg vet ikke helt hva jeg tenker, jeg tenker det skal gå greit, har aldri vært i England så London blir en ny erfaring, sier Kristian.
Han bor allerede på hybel, det samme gjør Mia, så begge er vant til å bo hjemmefra.
– Jeg har begynt å grue meg litt, men tenker at det gode veier opp for det dårlige. Jeg har aldri vært i utlandet, så det kan bli rart, men sikkert også veldig gøy, sier Mia Enoksen om reisen.