Elever på restaurant- og matfag på Etterstad videregående forbereder skolelunsj,Marianne Otterdahl-Jensen
Folkehelseforsker:
Gratis skolemat kan være med å utjevne forskjeller
Gratis skolemat kan bidra til bedre trivsel, bedre læring og til å utjevne sosiale forskjeller mellom ungdommer, mener folkehelseforsker Elling Tufte Bere.
Ifølge en fersk undersøkelse gjennomført på videregående
skoler i Oslo, dropper hver fjerde elev frokost før skoledagen.
Annonse
Tufte Bere viser til at 4 prosent av elevene hoppet over
lunsjen på skoledagene, bare 28 prosent spiste frukt på en vanlig skoledag, 26
prosent oppgir at de spiste grønnsaker i skoletiden, mens 35 prosent spiste
kjøtt de fleste av skoledagene.
Til sammen svarte 7234 ungdomsskoleelever på undersøkelsen,
og svarene viser at familiens økonomi har betydning for ungdommenes spisevaner.
Elevene ble nemlig også spurt om hvordan de anser egen families økonomi sammenlignet
med andres.
Økonomi betyr noe
– Blant de som mener at egen familie har
dårligere råd enn andre, var det 38 prosent som svarte at de ikke spiste
frokost. Til sammenligning opplyste 21 prosent av ungdommene som regnet
familiens økonomi som bedre enn andres, at de spiste frokost, sier forskeren.
Resultatene var de samme for lunsj – langt færre med dårlig
økonomi spiste lunsj enn de med god familieøkonomi.
Folkehelseforskeren mener at det er god grunn til å anta at
flere vil spise frokost og lunsj dersom ett eller flere måltider blir gratis på
skolen.
Gratis måltid
Elling
Tufte Bere var også med på å gjennomføre et pilotprosjekt på norske
ungdomsskoler våren 2020, der elevene fikk et gratis varmt måltid hver dag. Han
oppsummerer med at det er mulig for skolene å servere et slikt måltid, men at
en permanent måltid vil kreve andre ressurser enn det skolene i utgangspunktet
rår over og personale med riktig kompetanse.
– Men er det overførbart til videregående skoler?
– Ja, det er ikke noe grunn til ikke å tro det. Behovet for
et godt måltid til elevene, er kanskje vel så sterkt på videregående. Og de
fleste skolene har også en kantine, der de har mulighet til å tilberede mat til
elevene, sier han.
Pilot
Han viser til pilotprosjektet på Ål vidaregåande skole
forrige skoleår, som et nyttig prosjekt, selv om det ikke er lett å si noe helt
entydig om folkehelsen og hva gratis skolemat gjør for elevenes evne til
læring.
Også i rapporten «Skolemat i ungdomsskolen», utgitt av
Folkehelse-instituttet, konkluderer han og to andre forskere med at dette er et
område det må forskes mer på: «Vi vet fortsatt for lite om hva som er den beste
modellen for skolebespisning og hvilket potensial gratis skolemat har som et
tiltak for å bidra til et bedre og mer bærekraftig kosthold, øke trivsel og
utjevne sosiale helseforskjeller. Det er et behov for nye robuste studier for å
kunne si noe om effekten av skolemat i en norsk kontekst.»
Kvikk og rask
Elling Tufte Bere sier at tankegangen med å gi
elevene gode måltider og en god lunsj på skolen, må være at det gjør dem
«kvikke og raske og klare for å lære».
– Hvis du spiser gode måltider, spiser du mindre usunne ting
innimellom, jeg har tro på at det at du spiser skikkelige ting når det er
måltid gjør at du ikke går og småspiser på noe annet hele dagen, sier han.
Mona Bjelland er spesialrådgiver i klinisk ernæring i
Kreftforeningen. I 2013 bidro hun i arbeidet med den store undersøkelsen «Mat
og måltider i videregående skole», som blant annet konkluderte med at tilbudet
av mat og drikke på skolene da var i tråd med myndighetenes anbefalinger, at
majoriteten av skolene hadde kantinetilbud og at utvalget av frukt og grønt var
større enn det var ved forrige undersøkelse i 2000.
Pris og politikk
Hun sier til Yrke at hun mener det er viktig at
regjeringen følger opp målet om å innføre et daglig skolemåltid gjennom
konkrete bevilgninger og kompetanseheving.
Hun mener også at barn og ungdom bør bli bedre beskyttet mot
markedsføring av usunne produkter i alle kanaler og at prisvirkemidler bør
brukes for å dreie forbruket over til sunne produkter og et mer bærekraftig
kosthold.
Bjelland ønsker også at en sukkeravgift med et klart
folkehelseformål gjeninnføres.
– Hva vet vi om hvor viktig det er hva elevene spiser?
SLIK BØR DET SPISES PÅ SKOLENE
• Helsedirektoratet anbefaler at det skolene setter av minst 20 minutter til å spise lunsj
• De sunneste alternativene bør være de rimeligste alternativene i kantiner og matboder
• Sunn mat bør stå mest tilgjengelig der ungdommene handler mat- og drikkevarene
• Kostrådene gjelder også for skolematen
• Spis mer grønnsaker, frukt, bær og fisk- og fiskeprodukter
• Spis mindre av rødt kjøtt og kjøttprodukter, salt og matvarer med mye salt, sukker, brus, saft og godteri
• Velg grove kornprodukter i stedet for fine, olje og myk margarin i stedet for smør, magre meieriprodukter i stedet for fete og vann i stedet for sagt eller brus
(KILDE: HELSENORGE.NO)
– Helsedirektoratet har laget to filmer som illustrerer
dette veldig godt i prosjektet «Skolemateksperimentet». Der tester fire
tiendeklassinger sine skolematvaner på førsteklassinger og observerer hvordan
maten påvirker elevene og klassen. Eksperimentet er reelt, og barnas reaksjoner
er ekte, sier Bjelland som anbefaler filmene på det varmeste.
Annonse
Vil innføre gratis skolemat gradvis
I Hurdalsplattformen lover regjeringen gradvis
innføring av et daglig, sunt skolemåltid.
Dette gjelder hele skoleløpet og også videregående skole,
bekrefter statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ole Henrik Krat
Bjørkholt (Ap) overfor Yrke.
– Vi ser at mange videregående skoler har tilbud om for
eksempel frokost, siden mange hopper over dette måltidet. Det er viktig at
elevene får i seg mat, samtidig vet vi at det skaper trivsel og fellesskap,
sier han.
Han viser til at det på videregående som regel er
tilrettelagt for matservering fordi skolene har kantiner og egnet utstyr.
– Slik sett enklere å etablere et tilbud, sier han.
Han sier at det derfor er naturlig at ambisjonen
fra Hurdalsplattformen inkluderer hele skoleløpet, inkludert videregående
skole.