Ferd-eier Johan H. Andresen.

Johan H. Andresen blar opp millioner for talentfulle elever

Lederen for Talentsenteret henvendte seg til stortingspolitikerne på Twitter og ba om mer penger til flere elevplasser. Nå åpner i stedet Ferd-eier Johan H. Andresen lommeboka.

Publisert

Talentsenteret er et tilbud til elever på Østlandet med stort læringspotensial. Her skal elevene få hjelp til å gå i dybden og få større faglige utfordringer.

I 2019 hadde senteret 939 søkere til 100 plasser. I år fikk senteret inn 728 søknader til 120 plasser. Ifølge Safina de Klerk, som leder talentsenteret i realfag, er egentlig flere hundre av dem kvalifisert.

– Man er blitt flinkere å identifisere de riktige elevene, så i denne søkerbunken ligger det 600 elever som er kvalifisert. Det gjør meg frustrert å vite at jeg kun har plass til 120 av dem. Vi har 160 plasser, men 40 av dem er overføringer fra i fjor på grunn av koronaepidemien, sier hun.

I et siste forsøk på å få midler til flere elevplasser la hun tirsdag ut en melding på Twitter hvor hun ba Stortinget om mer penger. I meldingen skriver hun at hun «startet dagen med å sende ut 600 avslag til unge håpefulle elever som har søkt om plass på Talentsenteret».

– Hvorfor gjorde du dette på Twitter?

– Dette er det eneste tilbudet denne elevgruppen har. Lobbyvirksomhet og politisk behandling tar tid, så denne meldingen var et slags siste krampetak for å se hva vi kunne gjøre for å hjelpe disse elevene, sier de Klerk.

Hun avsluttet meldingen med: «Kjære Stortinget, kjære utdannings- og forskningskomiteen, gi meg ørlite mer. Jeg trenger en dobling av midlene, fra 2 mill. til 4 mill., så kan jeg doble antall plasser».

Kort tid etter, plinget det på telefonen. Det var ingen politiker, men Ferd-eier og tobakksarving, Johan H. Andresen som svarte: «Ferd kan bidra med de ekstra 2 mill. herved garantert for årene 2021–2025. Vi vil gjerne bidra også etter det, og se om vi kan gi noen av disse unge muligheter også utover ditt program».

– Hva gikk gjennom hodet ditt da du leste dette?

– Jeg sto på kjøkkenet og hoppet. Jeg var nok i sjokk og visste ikke helt hvor jeg skulle gjøre av meg. Det er den mest effektive saksbehandlingen jeg har vært borti. 4 timer tidligere hadde jeg sendt ut 600 avslag. Nå kan jeg trekke tilbake en del av disse, sier Safina de Klerk.

Kontakten med Ferd-eieren er etablert.

– Det lages en prosjektskisse, så vi er i gang.

– Hva skjer med elevene som nå har fått avslag?

– Det blir sendt ut e-post med tilbud til flere i løpet av høsten.

Første steg for Talentsenteret er å få ansatt flere folk slik at de er i stand til å ta imot ytterligere 100 elever fra og med januar, og ambisjonen er videre å ha et tilbud til ytterligere 200 elever fra høsten 2022.

Safina de Klerk.

– Støtten fra Andresen er ikke bare for ett år, men langsiktig. Hva betyr det?

– Forutsigbarhet! Vi kan oppskalere og rigge et bærekraftig system. Dette er mer forutsigbart enn hva Stortinget kan love.

Les denne: Høyt intelligente jenter oppdages ikke av lærere

– Hva tenker du om at du måtte gå eksternt for å få midlene senteret trenger?

­– Støtten vår prisjusteres ikke, så i realiteten får vi mindre for hvert år. 2 millioner kroner for å ha ansvar for alle elever med stort læringspotensial på Østlandet, er tullepenger. Men vi har fått til mye med de midlene vi har fått. Jeg synes det er spesielt at vi ikke har en finansiering for elever med behov for tilpasning oppover slik vi har for dem med behov for tilpasning nedover, sier de Klerk.

Utdanningsnytt har bedt Johan H. Andresen om kommentar, men ikke fått svar.

Les: Anna og Maja har gått på Talentsenteret. I denne reportasjen møter du jentene som er så smarte at skolen ikke klarer å hjelpe dem.

Powered by Labrador CMS