Satser dobbelt – tar to fagbrev
Vebjørn Vangskåsen (22) satser på to fag samtidig, både sveisefaget og platearbeiderfaget. Drivkraften er å få dokumentert egen kunnskap.
Dessuten er de to fagene en perfekt kombinasjon, både for ham og for verkstedet hvor han arbeider.
Vi møter Vebjørn Vangskåsen mens han står med en metallplate som skal bøyes på en knekkemaskin i det store verkstedet Mekanor AS i Os nord i Hedmark. Metallplaten blir en av mange platedeler som skal sveises sammen til en dør.
– Jeg utfører nesten alle typer sveise- og platearbeider i denne bedriften, sier Vangskåsen.
Platearbeider
Han jobber med andre ord først med platene som platearbeiderlærling, før han sveiser sammen delene han har laget med knekkemaskinen, eller skåret med laser.
Mekanor har en «produksjonslinje» som starter med platearbeid og fortsetter med sveising og montering. Platearbeid og sveising er to fag som utfyller hverandre i verkstedet til Mekanor.
Vangskåsen tok fagbrev som sveiser i 2015. Han er nesten ferdig med læretiden i platearbeiderfaget da Yrke møter ham.
I det store mekaniske verkstedet til Mekanor lager de mange forskjellige ting, samtidig som de utfører reparasjoner. Vangskåsen har for eksempel vært med og lagd skuffer til traktorer og gravemaskiner og reparert landbruksredskaper.
Gløder
Vangskåsen gløder for jobben og er alltid interessert i å utvikle seg faglig. Derfor tok han selv initiativ til å lære seg platearbeiderfaget i bedriften. Vangskåsen kunne det han skulle kunne om platearbeid, for å utføre jobben i Mekanor, før han bestemte seg for å ta fagbrevet som platearbeider.
Han ville med andre ord, av egen interesse, ha kunnskapen dokumentert.
– Når jeg tar fagbrevet, får jeg et papir på at jeg kan jobben, understreker han.
Startet tidlig
Vebjørn Vangskåsen har vært praktisk anlagt helt siden han var guttunge. Og han var ikke mange år gammel, da han var med sin bestefar og lagde gokart. Sitt første virkelige møte med arbeidslivet i Mekanor, fikk han som utplassert elev i ungdomsskolen. Det ga mersmak.
– Jeg har alltid trivdes her, sier Vangskåsen. Bestefaren hans arbeidet på Mekanor, og nå har han en onkel som jobber i bedriften.
Vangskåsen har vokst opp i Os i Østerdalen. Han gikk videregående skole på Røros om lag en mil lenger nord. Der tok han først teknikk og industriell produksjon (TIP) VG1 og deretter VG2 med plate og sveisearbeid, før han valgte yrkesvei.
Etter et år i en annen bedrift, flyttet han hjem igjen til Os i fjor, da han fikk jobb i Mekanor.
Kjekt å ha
Han ser fram til å ta det andre fagbrevet.
– Det blir artig å ta det andre fagbrevet. Kjekt å ha. To fagbrev gir mye større muligheter til forskjellig type arbeid innen sveising og platearbeid i industrien, sier Vangskåsen. Han regner med at han kommer til å satse på videre utdanning også.
Han er ikke sikker på hvor veien går videre. Kanskje blir han sveiseinspektør. Kanskje blir han sveiseingeniør.
– Jeg vil satse på å komme meg ut på sjøen, en jobb i oljebransjen, uansett hvor i verden det er. Jeg har flere kamerater som jobber offshore. Jeg er blitt inspirert av dem, sier han.
– En jobb offshore, det er drømmejobben for meg.
Han liker å jobbe mye, lange dager, intensivt, for så å ha fri i lang tid. Enn så lenge stortrives Vangskåsen i det mekaniske verkstedet til Mekanor i Os i Østerdalen.
Ros
22-åringen får ros av Jan Ivar Røste som gir ham faglig oppfølging i platearbeiderfaget ved Mekanor.
– Sveising og platearbeid henger nøye sammen på vår arbeidsplass, fra den ene til den andre enden av produksjonen. Det er viktig å ha fagfolk som kan utføre både platearbeid og sveising, slik som Vebjørn. Han viser interesse, vilje og han har evnene som er nødvendig for å bli en god fagarbeider i begge fag, mener Røste som selv har 40 års erfaring i bedriften.
Vangskåsen får også ros av Kim Gildset som var faglig veileder for ham i sveisefaget i Mekanor.
– Det viktigste for oss som bedrift er at Vangskåsen er allsidig, løsningsorientert og flink, sier Gildset.
– For Mekanor utfører han jobben han skal gjøre, uansett om han har fagbrev som platearbeider eller ikke. Han tar fagbrev mest av egen interesse. Med to fagbrev blir han likevel mer anvendelig for bedriften, sier produksjonsleder Terje Dalbakk i Mekanor AS.
Kjempepositivt
Opplæringskontoret «Fagopplæring i Fjellregionen», nord i Hedmark og sør i Sør-Trøndelag, er glade for at noen satser på to fag.
– Det er kjempepositivt, sier Inger Brynhildsvoll som er daglig leder i opplæringskontoret. Bedriftene i fjellregionen er veldig positive til dem som ønsker å ta to fagbrev.
– Å ta to fagbrev, å kunne jobbe med flere ting, det styrker Vangskåsen på arbeidsmarkedet. Og det viser at han tenker på sin egen framtid, sier hun.